woensdag 4 mei

Wandelen met Erich (’En weer’ wandeling)
20:30, Leerdam. De ‘Erich und Du’ voorstellingen vertelden sinds 2016 rond 4 mei de verhalen achter de namen op het oorlogsmonument. Voor of na de Dodenherdenking op 4 mei kunnen belangstellenden dit jaar 'Wandelen met Erich’. Niet zomaar een wandeling door Leerdam, maar een theatrale wandeling. Deelnemers stoppen bij een huis alwaar iets gebeurd is in de oorlog, horen het verhaal en acteurs spelen het drama wat zich toen der tijd heeft afgespeeld. En daarna weer door naar de volgende locatie. De ‘Heen’ wandeling (van Zuidwal t/o de glasblazerij naar het monument) en de ‘En weer’ wandeling (start station), bestaan uit twee aparte routes. Voor elke wandeling kunt u een kaartje kopen. Meer informatie en reserveren: www.verzamelinge.nl

donderdag 5 mei

Bevrijdingsconcert AFK in Het Spant
20:00, Ameide, Het Spant. Ameides Fanfare Korps geeft een Bevrijdingsconcert in Het Spant. Tijdens de avond spelen de muzikanten onder meer ‘Free World Fantasy’, ‘Schindlers List’ en ‘Ode an die Freude’ en is er ondersteuning van Cees en Anja van de Grijn (beeld) en Gerdien van Mourik en Govert Bakker (zang). Zaal open 19.30 uur. Kaarten à 5 euro zijn te koop bij de Kadomolen of aan de deur.

vrijdag 6 mei

Mamacafé Leerdam
koffie-inloop
10.00, Leerdam, Noorderberg. Het Mamacafé is een plek voor mama’s, papa’s en andere opvoeders. Ze komen samen om ervaringen te delen en te ontspannen onder het genot van een kopje thee of koffie. Kinderen zijn hierbij zeker welkom, zo kunnen ze lekker samen spelen. Locatie: Noorderberg, Bergstraat 90 in Leerdam.

zaterdag 7 mei

Repair Café Vianen
09:00 - 12:00, Vianen, Wijkcentrum Monnikenhof. Laat de stofzuiger het afweten? Zet je koffieapparaat alleen nog lauwe bakkies? Ren niet meteen naar de winkel voor een nieuw apparaat, maar bezoek het Repair Café. Er is al heel wat gerepareerd in het Repair Café Vianen en zaterdag 7 mei zitten de vrijwilligers weer klaar om aan de slag te gaan. Naast elektrische apparaten en multimedia-apparatuur worden er fiets- of rollatorreparaties en kleine kleding reparaties gedaan. De reparaties in het Repair Café zijn gratis. Meer informatie is te verkrijgen via repaircafevianen@gmail.com of bij Elly van Stiphout, 06-13636414.

zondag 8 mei

Gospelkoor El Shaddai in Grote Kerk Vianen
10:00, Vianen, Grote Kerk. Op zondag 8 mei met Moederdag treedt het interkerkelijke koor El Shaddai op in de Grote Kerk van Vianen. El Shaddai is een gospelkoor dat sinds 1994 bestaat. De naam betekent ‘God de Almachtige’ en het koor bestaat uit zo’n veertig leden uit Wezep en omgeving. Het koor vindt het fijn om met liederen het geloof uit te dragen op een laagdrempelige manier. De leden hebben verschillende kerkelijke achtergronden. Er werd in het begin veel Nederlandstalig gezongen en uit de Opwekkingsbundel; aangevuld met enkele Engelstalige gospels. Later is er veel meer Engelstalig repertoire bijgekomen, ook voor concerten. El Shaddai zingt zondag 8 mei tijdens de kerkdienst van de Grote Kerk in Vianen. Het motto van die zondag is: In Gods Handen. Het koor zal verschillende liederen ten gehore brengen tijdens de hele dienst. Meer informatie over het koor: www.elshaddai.nl. Toegang is gratis.

Concert Marlous Lazal in Stroomhuis Neerijnen
15:00, Neerijnen, Stroomhuis. Zangeres Marlous Lazal vangt de melancholie van de Spaanstalige tango in Nederlandse woorden. Ze woonde en werkte in Spanje en Zuid-Amerika, maakte twee Spaanstalige albums met Argentijnse tangomuziek en zingt de laatste jaren haar eigen Nederlandstalige chansons, begeleid door vier topmuzikanten: Leon Mennen op gitaar, Matias Pedrana op de bandoneon, Enrique Firpi, drums en percussie en Emma Breedveld op viool. In Adempauze neemt ze je mee in haar herinnering aan verre reizen. En zij bezingt de schoonheid van Nederland aan de hand van persoonlijke ervaringen. Vijf van de chansons zijn eerder verschenen op de EP ‘Zij van het Noorden’, gearrangeerd door Nico van der Linden. Daaronder een Argentijnse wals over het Scheveningen van haar grootouders (Scheveningse dromen) en een uitbundige tango over eenzaamheid (Tango van de ziel). Vorig jaar zomer nam ze nog een aantal singles op, waaronder ‘Lied voor Leonard’, een hommage aan Leonard Cohen. Ook dat is te horen in Adempauze.

woensdag 11 mei

Open eettafel
12:00 - 14:00, Hagestein, Dorpstraat 28. Op 11 mei is de Open eettafel Hagestein/Hoef en Haag. Opgeven kan via Nel de Leeuw (0347-376636) of Bep van der Lee (06-30130815)

Lezing: De geschiedenis van het onderwijs
20:00, Leerdam, Partycentrum Het Dak. Historische Vereniging Leerdam organiseert een lezing over 'De geschiedenis van het onderwijs'. Deze lezing wordt verzorgd door Jacques Dane. Aan de hand van veel beeldmateriaal vertelt hij het verhaal van het Nederlandse onderwijs en geeft antwoord op vragen als: Hoe leerden we lezen? Hoe zit het met de geschiedenis van het straffen op school? Waarom leerden we rekenen en schrijven? Ook niet-leden zijn welkom. Toegang is gratis. Aanmelden via e-mail naar ablom@blomleerdam.nl.

vrijdag 13 mei

‘Helderman’ met Thomas Borggrefe
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Theatermaker Thomas Borggrefe laat zich in zijn voorstellingen inspireren door zijn werk met mensen met dementie: gesprekken, ontmoetingen, naar muziek luisteren, stilte, er zijn zonder woorden. Zijn nieuwe theatervoorstelling is ‘Helderman’ (regie Titus Tiel Groenestege) over vergeten, gelukkig-zijn, muziek, ontreddering en het zoeken naar de grens van leven en dood. Een musicus heeft dementie en laat zien wat in hem omgaat. De voorstelling geeft diepe inzichten in de gevoels- en belevingswereld van een man met dementie, het proces laat een mens zien in al zijn kunnen, niet meer kunnen, onmacht en vragen: Wanneer is mijn leven met deze ziekte niet meer leefbaar? Een actueel onderwerp, geen antwoord, maar voelen en zien, wat in iemand omgaat. ‘De wereld van dementie is een onbegrijpelijke, wonderlijke landschap vol kleuren, fragmenten, poëzie en grillige vormen. De voorstelling is een compositie van muziek, teksten, zwaarte en lichtheid, zoals het leven met dementie is.' Entree: 10 euro. Tickets: www.go-leerdam.nl.

zaterdag 14 mei

Workshop fotografie
10:00 - 16:00, Leerdam, Diefdijk 19. Op zaterdag 14 mei en zaterdag 11 juni neemt documentaire fotograaf Robin Butter belangstellenden mee op onderzoek. Als documentaire fotograaf denkt Robin over fotografie, dezelfde manier als een schrijver over taal denkt. Het is een speelse, verkennende en toegankelijke workshop met opdrachten voor elke fotograaf die verhalen wil vertellen met mensen in plaats van over mensen. Het laat deelnemers kennismaken met het concept van sociaal geëngageerde fotografie en daagt ze uit om participatie en samenwerkingen op te nemen in de eigen fotografische praktijk. Meedoen aan de workshop, ga naar www.galeriebrandstof.nl. Locatie: Diefdijk 19, 4143 ME, Leerdam

dinsdag 17 mei

Ledenvergadering HSV Meerkerk
20:00, Meerkerk, De Linde. Op 17 mei organiseert HSV De Karper in Meerkerk haar ledenvergadering. Leden zijn van welkom vanaf 20.00 uur in dorpshuis De Linde in Meerkerk. In verband met het aftreden van enkele bestuursleden en de verkiezing van nieuwe bestuursleden verzoekt de vereniging leden dringend om de vergadering te bezoeken.

vrijdag 20 mei

Jokermarathon Ouderenvereniging Meerkerk
10:00, Meerkerk, De Pukkel. Ouderenvereniging Meerkerk verzorgt op vrijdag 20 mei de jaarlijkse jokerenmarathon voor 50-plussers. Deze activiteit vindt plaats in de Pukkel aan de Blommendaal 4a in Meerkerk. Zaal open om 9.30 uur, aanvang 10.00 uur. De kosten bedragen voor leden 10 euro en voor niet leden 15 euro (ter plaatse te voldoen). Lunch en koffie/thee zijn inbegrepen. Opgeven kan telefonisch bij voorzitter Tymen Blauw via 06-38365690. Opgeven kan tot 16 mei.

Nomadland in GO
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Een vrouw van in de zestig begint aan een reis door het Amerikaanse Westen en leeft als een moderne nomade in een bestelwagen nadat ze alles heeft verloren tijdens de Grote Recessie. Drama met knap acteerwerk van Frances Mc Dormond, onder andere bekend van Three billboards outside. Entree: 8 euro. Voor tickets ga naar: www.go-leerdam.nl.

zaterdag 21 mei

Rommelmarkt
09:00 - 14:00, Leerdam, Maranatha. De activiteitencommissie van de CGK in Leerdam organiseert op zaterdag 21 mei van 9.00-14.00 uur een rommelmarkt op het plein van gebouw Maranatha, J.A. Burgersstraat 1. Het aanbod is breed: kleding, boeken, speelgoed, huishoudelijke artikelen etc. Er is een koffiehoek en ook zal er wat te eten aangeboden worden.

Elke Vierveijzer in De Drie Snoecken in Lexmond
20:00, Lexmond, De Drie Snoecken. Elke Vierveijzer speelt de voorstelling ‘Lucht’ op zaterdag 21 mei om 20.00 uur in Herbergh De Drie Snoecken aan de Dorpsstraat 67 In Lexmond. Elke won de befaamde Poelifinario prijs dit jaar in de categorie Kleinkunst en nu speelt ze in Lexmond. Kaartjes kosten 20 euro en zijn verkrijgbaar via info@dedriesnoecken.nl of 06-31908304.

Muziek in GO: Ethiopische muziek met Joep Pelt
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Entoto brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk van de '60s. Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance, terwijl het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa. Entree 15 euro. Voor tickets ga naar: www.go-leerdam.nl.

zaterdag 28 mei

Optreden rockband SENQ
21:00, Vianen, Helsdingen Sport en Cultuur. Zin in een avondje Kings of Leon, Foo Fighters, Kensington, beetje Doe Maar en een vleugje Hazes? Kom dan naar dé rockformatie uit Brabantse Kempen, SENQ. Zij zorgen voor een truckload aan energie en het publiek kan ouderwets los. Kaartjes kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar in de horeca.