Jubilarissen PvdA in het zonnetje

vijfheerenlanden • Tijdens een geanimeerde 1 mei bijeenkomst van de PvdA Vijfheerenlanden werden drie jubilarissen in het gedecoreerd. Cor Vlot uit Lexmond is 65 jaar lid van de PvdA. Hij was raadslid en wethouder in Lexmond en wethouder in Zederik. Cor Vlot kreeg de bijbehorende penning.Coby de Vaal, in Lexmond bekend als actieve vrijwilliger bij diverse verenigingen, en Theo de Vroome uit Tienhoven kregen een speld voor 50 jaar lidmaatschap.

Verder aandacht voor Jan van der Hoek in aanwezigheid van zijn drie kleindochters. Van der Hoek richtte in 1918 in Vianen de S.D.A.P. (voorloper PvdA) op. Hij zat van 1919 tot 1954 in de gemeenteraad van Vianen, waarvan de laatste acht jaar als wethouder. Op 26 februari 1941 organiseerde hij bij de HAKA in Utrecht de februari-staking. Zes dagen later werd hij gevangengenomen. Na zijn vrijlating zes weken later werd hij als een held Vianen binnengehaald. Zijn leven stond in het teken van een rechtvaardige samenleving met goede arbeidsomstandigheden en woningen voor arbeiders. Twee jaar na zijn dood plaatsten de vakbeweging en PvdA een grafsteen met herdenkingsteken in de vorm van een gebalde vuist met vlam: voor hun leidsman en vriend. Bij het ruimen van Van der Hoek zijn graf is tegen de afspraken in ook dit herdenkingsteken vernietigd. De PvdA Vijfheerenlanden gaat zich inzetten voor herstel en plaatsing van het herdenkingsteken.
De bijeenkomst vond plaats bij de Kunstwerkplaats Leerdam tussen de prachtige oude vaandels van Leerdamse fanfares en koren. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Purple Train.