•Sfeerimpressie van één van de vorige edities.
•Sfeerimpressie van één van de vorige edities. Foto: Aangeleverd

Laatste keer Avondvierdaagse Vianen?

vianen • In 1988 werd de allereerste avondvierdaagse in Vianen georganiseerd en velen zullen hier fijne jeugdherinneringen aan hebben. Weer of geen weer vier, avonden lang een route lopen met je school of vereniging. Liedjes zingen en hard schreeuwen wanneer je onder een tunnel door liep. Met als afsluiter het inhaalmoment op de laatste avond. Samen met een fanfare langs alle opa’s, oma’s, tante, ooms lopen die zich verzameld hadden aan het einde van de route met bloemen, koekjes en snoepjes. En daarna: de medaille-uitreiking. In de jaren voorafgaand aan corona liepen er ruim 1.500 geregistreerde deelnemers mee aan de 5, 10 of 15 kilometer. Het was altijd één groot feest, maar of dat óóit terugkeert is de grote vraag.

Dit jaar gaat de avondvierdaagse door, maar in een stuk compactere vorm. Ageeth Helwig is het enige overgebleven bestuurslid. Ze vertelt: “Voor dit jaar lukt het me met een kleine groep vrijwilligers de 5 kilometer op poten te zetten, maar het zal afhangen van de ervaring en evaluatie of er een vervolg komt in 2023. Het is onmogelijk om in mijn eentje de organisatie zoals voor de corona voort te zetten”. De overige bestuursleden zijn vanwege hun hogere leeftijd na jaren gestopt. De stichting kampt ook met een veel gehoord en voorkomend probleem: er zijn geen vrijwilligers die zitting willen nemen in een bestuur of zich willen confirmeren aan een vaste taak. Met als gevolg dat er een beslissing genomen moet worden die niemand wil nemen.

Ageeth is zich ervan bewust dat ze de groep deelnemers van de 10 en 15 kilometer gaat teleurstellen. Aan haar enthousiasme ligt het niet. “Hopelijk krijg ik hulp van ouders of misschien kunnen de OR van de basisscholen in de toekomst iets betekenen, want als zich geen nieuwe vrijwilligers aanmelden betekent dat het einde van de avondvierdaagse in Vianen."

Van 20 t/m 23 juni vindt het evenement plaats. Inschrijven kan op 14 juni, tijd en locatie volgt nog. “Doordat we minder verkeersregelaars tot onze beschikking hebben zal er een beroep op de ouders worden gedaan om op de kinderen te letten tijdens het wandelen”. Alle avonden wordt er gestart en gefinisht bij school de Rank. Nieuwe vrijwilligers en organisatietalenten zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via www.avond4daagsevianen.nl. Een nieuwe verkeersregelaar hoeft slechts een klein digitaal examen af te leggen.

Ingeborg Al