Huizen voor starters en statushouders op Monnikendreef Vianen

vianen • Op het terrein van Monnikendreef 4 in Vianen komen woningen voor starters en statushouders. In het plan wat er nu ligt richt de gemeente zich op de bouw van 30 tot 50 kleine wooneenheden (27m2) voor één persoon. Maximaal de helft van dit aantal woningen is bedoeld voor statushouders, het overige deel is voor starters.

De gemeente Vijfheerenlanden kocht de grond inclusief woonhuis vorig jaar voor ongeveer één miljoen euro. Hier was toen de nodige kritiek op, omdat men nog niet echt een plan leek te hebben met de grond. Nu heeft men dat dus wel. Met de bouw van zogenoemde flexwoningen wil de gemeente in één klap aan twee casussen werken: de woningnood voor jongeren en de belofte die men vorig jaar deed om op korte termijn 50 tot 70 statushouders op te gaan vangen binnen Vijfheerenlanden. Aangezien op de Monnikendreef dus hooguit 15 tot 25 statushouders kunnen worden opgevangen moet de gemeente nog wel op zoek naar andere locaties voor statushouders. 

Op dit moment is het mogelijk dat de woningen tien jaar blijven staan, wanneer er wordt afgeweken van het bestemmingsplan. De gemeente Vijfheerenlanden heeft de minister verzocht om Vijfheerenlanden voor te dragen voor een gewijzigde vaststelling van het besluit uitvoering Crisis- en Herstelwet, waardoor tijdelijke ruimtelijke ontwikkelingen, zoals flexwoningen, mogelijk gemaakt kunnen worden voor een periode langer dan tien jaar (15 jaar) met het toepassen van een reguliere omgevingsvergunningprocedure.

Op dit moment staat er nog een woning op het erf van Monikkendreef 4 en voorlopig blijft dat ook staan. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om het zelf te verhuren aan een groot gezin van statushouders. Hierbij zijn de woonlasten voor de gebruikers en het verduurzamen van de woning belangrijke criteria. De raad zal verder via informatiebrieven geïnformeerd worden. De besteding van de subsidie die men krijgt voor de opvang van de statushouders zal middels een raadsbesluit bekrachtigd worden. Men verwacht dit in het najaar aan de raad voor te leggen.

Inloopavond

De gemeente Vijfheerenlanden houdt op 17 mei aanstaande van 19:30 uur tot 21:00 uur een informatieavond voor omwonenden. Deze avond zal worden gehouden in Helsingen Sport en Cultuur aan de Westelijke Pallelweg 1 in Vianen. Tijdens de avond ligt de gemeente toe welke stappen men gaat zetten tot de start van de bouw van de flexwoningen.
Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen.