• Het (bijna) eindproduct nog zonder betonschaar.
• Het (bijna) eindproduct nog zonder betonschaar. Foto: Nico Blitz

Groots project voor Beco Group

vianen • De Beco Group werkt in Vianen en Gorzow (Polen) met zo'n 170 man aan de productie van kippers voor achter tractoren, trailers die zwaar beladen kunnen worden, uitrustingsstukken voor graafmachines (grijpers, graafbakken enz.) en complete nieuwe of aangepaste gieken voor hydraulisch graafmachines. De afgelopen anderhalf jaar is een aantal mensen van Beco druk bezig geweest met een project wat betrekking heeft op dat laatste. De Middensluis in Terneuzen wordt momenteel gesloopt en hierin heeft Beco een belangrijk rol. Het modificeerde namelijk de kraan die voor het grotere sloopwerk moet gaan zorgen.

Jacco van Heuckelum is één van de engineers die zich heeft bezig gehouden met het project. Hij vertelt: "Een groot sloopbedrijf benaderde ons met de vraag of wij een kraan met giek konden produceren die het grote sloopwerk aankan bij de sluis in Terneuzen. Wat het zo complex maakt, is dat hij tot 16 meter diep moet kunnen reiken, daarbij met een grote betonschaar moeten kunnen werken en dat de basismachine -zonder demontage- met een dieplader als één geheel vervoerd kan worden. Dat is gelukt. Het bereik is tot 30 meter hoog en ook bijna 30 meter in de lengte."

De basismachine wordt geleverd door een andere partij, in dit geval Liebherr. In samenspraak met hen heeft Beco gekeken naar hoe de basismachine en de nieuwe giek van Beco met elkaar een geheel vormen, zodat alles op elkaar past en goed functioneert. Van Heuckelum: "Er zijn twee mensen van ons alleen al een half jaar aan het tekenen hoe het eruit moet komen te zien. Naast het constructiewerk komen nog andere zaken aan de orde zoals de complete hydrauliek met veel leidingwerk, en aansturing ervan. Uiteindelijk moet alles leiden tot een goed werkende en veilige machine. Soms blijkt de theorie in de praktijk niet direct tot een goed werkend resultaat te leiden en zie je de foutcodes voorbij komen in de machine. Ook dat lossen we op met wat uitzoekwerk en contact met de fabrikant van de basismachine."
Ondanks het vele werk dat het met zich meebrengt maakt het de medewerkers van Beco vooral trots dat ze aan zo'n groot project werken. "De sloop van sluis in Terneuzen is ook gewoon op het nieuws. Het is heel mooi als je uiteindelijk straks ziet, dat hetgeen wat je met z'n allen hebt gemaakt, aan het werk is."

Net als veel technische bedrijven is ook Beco op zoek naar personeel. Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.beco-group.com.