• Harm en Heleen Wolthuis.
• Harm en Heleen Wolthuis. Foto: Mimi van Rossem

Na 35 jaar in Het Dak, gaat Harm Wolthuis met pensioen.

Harm Wolthuis stopt na 35 jaar bij Partycentrum Het Dak

leerdam • Bij sommige mensen hoef je allen maar hun naam te noemen en dan weet iedereen gelijk over wie het gaat. Eén van de mensen is Harm Wolthuis. Een echte horecaman in hart en nieren, die onder de Leerdammers erg bekend is vanwege zijn jarenlange werk in de horeca, waarvan 35 jaar in het Partycentrum Het Dak. Mooi en bijzonder leuk werk, maar waarmee hij vanwege zijn pensioengerechtigde leeftijd op 1 november 2022 gaat stoppen.

Inmiddels is Het Dak verkocht aan de gemeente en in september gaat de inventaris in de verkoop. Sinds 1974 is Harm werkzaam geweest bij verschillende horeca bedrijven. Hij begon zijn loopbaan als horecaondernemer bij de Malle Jan in Maarsen, runde een aantal jaren camping De Biltse Duinen in Bilthoven, waarna hij in Leerdam begon bij Tio Pepe. Daarna maakte hij de overstap naar restaurant Berenschot en in 1987 werd hij eigenaar van Partycentrum Het Dak. 

Opening Het Dak

Over de opening van Het Dak vertelde Harm lachend dat hij wel een zeer bijzondere openingsact had bedacht. Hiermee kwam hij zelfs in de Telegraaf. Harm: “Omdat de gemeente geen bord wilde plaatsen om te verwijzen naar Het Dak hebben wij met behulp van gemeentewerkers, de politie en een stratenmaker in het wegdek van de Tiendweg het logo van Het Dak en een grote richtingspijl aangebracht. Dit was in Nederland voor het eerst dat er reclame in het wegdek werd gemaakt. Wat hebben we gelachen. Toen de Tiendweg werd geasfalteerd verdween deze reclame.” 

Dit is zo typisch Harm. Alles kan, niks is te gek of te moeilijk. Harm en zijn vrouw Heleen gingen samen met hun geweldige team alle uitdagingen aan. Al pratend met het echtpaar kom je erachter dat alles wat zij gedaan en meegemaakt hebben eigenlijk te veel is om op te noemen. Het was natuurlijk hard werken, soms tot in de kleine uurtjes, maar wat hebben ze genoten van de vele beurzen, de vele shows, zoals de honden- en autoshows. En wat te denken van de vele bijzondere feesten of begrafenissen en zoveel meer. Over ieder evenement weten de twee wel leuke anekdotes te vertellen. 

Hoogtepunten

'Nu pas besef je hoeveel mensen gebruik maakten van Het Dak.'

Harm vertelt: “Hoogtepunten waren natuurlijk de jaarlijkse glas- en keramiekbeurzen, waarvoor eigen objecten en een catalogus werden gemaakt. Verder natuurlijk het Blues Festival, de Lokale Talkshows, de radio opnames van het programma De Familieshow met vele artiesten waaronder BZN en René Froger."

"Maar ook de jaarlijkse Promotie Plus concerten waar ook vele bekende artiesten en Leerdamse verenigingen optraden, de Popconcerten en de Josti Band. Maar er waren ook optredens van Jules Deelder, Roberto Jacketti, Bassie en Adriaan, Rasta Rosteli, Haye van der Heiden, Hans Dorrestein en Gerard Cox.” Een optreden dat sommigen nooit meer vergeten was dat van de London Knights. Een optreden dat nooit doorging was van een sexpopgroep die na boeking snel door Harm werd geannuleerd.

Harm vertelt verder: “Waar ik natuurlijk ook van genoot was de jaarlijkse uitvoeringen van de lokale zang - en muziek verenigingen, de Single clubs de kerstconcerten en de vele vergaderingen zoals van de LOV, de RABO, de vele verkopen en exposities.”

Verenigingen

Daarnaast werd het Dak gehuurd door sportverenigingen, de ANBO, judo, bridge, een aantal koren, muziekverenigingen en niet te vergeten de doedelzakvereniging. Lachend vertelt Harm hierover dat deze hun oefenavond hadden naast het kantoor van de beheerder van Laco.

“En dan hadden we nog de vele bingo avonden, de bridgevereniging en balletscholen. Als je er op terug kijkt besef je pas hoeveel mensen er van Het Dak gebruik maakten" merkt Heleen Wolthuis op. Want Het Dak is ook het decor geweest van vele, vele feesten en bijeenkomsten. Bruiloften van mensen uit alle culturen die Leerdam rijk is. Maar niet alleen mensen kwamen naar Het Dak. Er is een tijd geweest dat er iedere week een pony bij de oefenavonden van Marijke Oppelaar aanwezig was en de duiven en kippen tijdens een pluimveeshow zowel in de zaal als de keuken rondliepen.

Niet alles leuk

Harm: “Maar natuurlijk was niet alles leuk. We hebben bijeenkomsten gehad waarbij soms de politie aanwezig was, de coronatijd waarin we dicht moesten en we kregen te maken met schapen die kunstwerken vernielden.” En nu genieten van je welverdiende rust? “Nou niet helemaal. Ik blijf natuurlijk wel eigenaar van cafetaria Lucky’s Lekkers. Maar het eerste half jaar wil ik niets doen. We gaan eerst leuke dingen met de kinderen en kleinkinderen doen. Daarna wil ik mij inzetten om mensen te begeleiden die van een groot huis naar een kleiner huis verhuizen.” 

Tot slot willen Harm en Heleen iedereen bedanken die op welke wijze dan ook bij Het Dak betrokken waren.