Op zoek naar locaties voor tiny houses

vijfheerenlanden • Stichting Tiny Houses Vijfheerenlanden is al vanaf september 2018 op zoek naar geschikte locaties om tiny houses op te bouwen. Vier jaar later is er echter nog enkele locatie binnen de gemeente goed genoeg bevonden om de kleine huizen op te zetten. En dat terwijl de woningen bij kunnen dragen aan het woonprobleem en bovendien bijdraagt aan de duurzaamheid binnen Vijfheerenlanden. En dus moet er schot in de zaak komen, vindt de stichting. "Als mensen of organisaties niet zeker weten of hun grond geschikt is, bel alsjeblieft. Dan kunnen we het in ieder geval onderzoeken."

Zo veel mogelijk kijken

Dat laatste zeggen Janne Vogelzang en Remy Welters namen Stichting Tiny Houses Vijfheerenlanden. "We hebben liever dat we elke avond bij een locatie moeten gaan kijken om erachter te komen dat deze niet geschikt is, dan dat we stilzitten. We zijn ervan overtuigd dat er genoeg locaties zijn die aan de eisen voldoen. De eigenaren van de stukken grond die voldoen weten dat alleen vaak zelf nog niet. Daarom willen we gewoon naar zo veel mogelijk plekken gaan kijken. Dan zit er vanzelf iets tussen", vertelt Vogelzang.

Veel percelen zijn deels eigendom van te gemeente en deels van particulieren. Wanneer een locatie wordt aangedragen, is de eerste stap is een gesprek met de gemeente om te kijken of het perceel ‘kans van slagen’ heeft. Dit houdt in dat de ambtenaar Ruimtelijke Ordening als eerste een uitspraak doet of de gemeente dit stuk grond zou overwegen. Pas als hierop bevestigend wordt geantwoord gaat de stichting aan de slag met het principeverzoek. Indien het om particuliere gronden gaat, wordt de eigenaar eerst benaderd om het plan uit te leggen en een initiële reactie te krijgen op een eventuele samenwerking. Aan de hand van deze bevindingen slaan we de handen ineen en wordt het proces gestart om een plan te schrijven, waarna de grondeigenaar het principeverzoek indient. 

Zelfvoorzienend

"Op dit moment zijn er zo'n 200 mensen die interesse zouden hebben in het wonen in een tiny house", vertelt Welters. Daarvan zijn er 80 ook daadwerkelijk lid. Mensen hebben verschillende redenen om in een tiny house te willen wonen. Er zijn jongeren bij die het als een mooie kans zien op een koopwoning in de huidige gekke markt, maar dus ook veel mensen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Sommigen behoren tot beide groepen. De één wil ik volledig zelfvoorzienend zijn en de ander wil bijvoorbeeld wel nutsvoorzieningen. Op het moment dat we een geschikte locatie hebben gevonden gaan we kijken hoeveel woningen daar zouden kunnen komen en hoe we die als wijk in gaan richten. Vervolgens kunnen leden aangeven of ze daar willen wonen of niet. Degene die het langs lid zijn krijgen dan voorrang."

Maar eerst dus maar die geschikte locaties zien te vinden. Grondeigenaren die een stuk grond hebben, wat bekeken mag worden kunnen mailen naar tinyhousesvijfheerenlanden@gmail.com. Kijk voor meer informatie op www.tinyhousesvijfheerenlanden.com