Tour de Waal op Bevrijdingsdag 2022

12 apr 2022, 08:09

regio • Na twee jaar van coronabeperkingen komt er eindelijk weer een volledige editie van Tour de Waal. 

Hét Bevrijdingsdag-evenement van Rivierenland is op donderdag 5 mei op maar liefst veertien locaties te beleven. Hoogtepunten zijn de traditionele broodjesdropping, de historische colonne en tal van kunstactiviteiten die te maken hebben met het thema: Vrede, Vrijheid en Verbondenheid. De dropping van de speciaal gebakken Waalbroodjes uit een vliegtuig is een verwijzing naar de voedselpakketten boven hongerend Nederland, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar worden op negen plaatsen Waalbroodjes gedropt: Zennewijnen, Wamel, Culemborg, Zaltbommel (tweemaal), Zuilichem, Gameren, Varik, Dreumel en Ochten.

Eigen uitstraling

Elke locatie van Tour de Waal heeft een eigen uitstraling. Heesselt staat bijvoorbeeld in het teken van kunst, Varik mikt op verbondenheid en vrede en Stroomhuis Neerijnen heeft een gevarieerd programma met poëzie en theater. Zaltbommel pakt uit met een heuse mijnenveger en een historisch WOII-tentenkamp. De colonne oude legervoertuigen rijdt vanuit Tiel, Ochten en Loevestein naar Zaltbommel.
Nieuw is dit jaar de WaalParade, een rondreizend circus van kunstenaars en troubadours, die op vier locaties een show geven. De Poëzietour is inmiddels aan zijn achtste editie toe. Een ieder kan voor Bevrijdingsdag (donderdag 5 mei) een eigen route langs de activiteiten uitstippelen, bij voorkeur per fiets

q www.tourdewaal.nl