• Maya Fridman en Marion von Tilzer geven samen een concert om geld in te zamelen voor het goede doel.
• Maya Fridman en Marion von Tilzer geven samen een concert om geld in te zamelen voor het goede doel. Foto: Aangeleverd

Schoonrewoerd • Op 23 april zullen muzikanten Maya Fridman en Marion von Tilzer een gezamenlijk concert geven in de Gereformeerde Kerk in Schoonrewoerd.

12 apr 2022, 09:49

De opbrengst gaat voor 50% naar Giro 555 en voor 50% naar de opvang van 25 vluchtelingen in de pastorie van de Hervormde Kerk. Huisarts Noppe en freelance journalist Gijs Kool, respectievelijk sopraan en tenor, openen de avond met het zingen van het Oekraïense volkslied, waarbij zij begeleid worden door Maya en Marion.

Maya Fridman

Celliste Maya Fridman is geboren in Moskou en begon op haar zesde cello te spelen. Ze werd gezien als een wonderkind. Op haar 21ste kwam ze naar Amsterdam en slaagde cum laude voor haar master aan het conservatorium. Ze kreeg in 2013 de prijs voor Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland. Een van haar cd's werd in 2019 door de Volkskrant uitgeroepen tot een van de beste cd's van het jaar. Het Amerikaanse muziektijdschrift 'The absolute sound' noemde een opname "het beste ooit gehoord op het gebied van kamermuziek over de afgelopen 20 jaar”. Ze heeft zes cd's uitgebracht en werkt aan filmmuziek. Maya valt onder het label TRPTK uit Utrecht dat zich focust op opnames van hoge muzikale kwaliteit. Door vriendschappen en samenwerkingsverbanden is ze in Nederland gebleven. Door haar benefietoptredens kan ze niet meer naar Rusland reizen, zolang het Poetin-regime regeert.

Marion von Tilzer

Componist en pianist Marion von Tilzer, geboren in Oostenrijk, studeerde ook aan het Amsterdams conservatorium en woont sinds 25 jaar in Nederland. Ze is goed in het samenvoegen van totaal verschillende stijlen tot een verassende en originele stijl. Wereldwijd werkt ze samen met muzikanten, choreografen en filmmakers. Haar projecten heten fascinerend, verbazingwekkend en toch toegankelijk te zijn. Ook zij won diverse prijzen en bracht cd’s uit. Ze componeerde voor het Radio Symphony Orkest van de Westdeutsche Rundfunk en voor de stad Amsterdam. Haar stuk 'Die Verlassene Stadt' is een orkestraal werk dat werd uitgevoerd door het VU kamerorkest voor hun twintigste verjaardag en ging in première in Amsterdam in 2012. Het is opgedragen aan de slachtoffers van de Chernobyl-ramp en zo is de cirkel weer rond en zijn we weer bij Oekraïne aangeland.

In het benefietconcert voor Oekraïne komen de muzikale kunsten van Maya en Marion samen. Maya beheerst de cello smetteloos, speelt avontuurlijk en haar spel ontroert en troost. Maar Maya heeft ook een prachtige stem en de combinatie van haar zang en cello is wondermooi. Marion brengt de vleugel prachtig en met veel gevoel tot leven. 

De komst van dit duo biedt een unieke kans op livemuziekbeleving op niveau.

De komst van dit professionele duo biedt een unieke kans op livemuziekbeleving op niveau. Het concert vindt plaats in een relatief kleine ruimte met een goede akoestiek waarin ruimte is voor ongeveer ongeveer 180 zitplaatsen. 

De uitvoering vindt plaats op 23 april in de Gereformeerde Kerk van Schoonrewoerd, Dorpsstraat 48. De aanvang van het benefietconcert is 20.00 uur en om 19.15 uur opent de zaal. Bezoekers mogen zelf bepalen welke entreeprijs zij bepalen. Wel geldt er een minimumbedrag van 12,50 euro. Daarbij zijn koffie en thee inbegrepen en ook een consumptie na afloop zit bij de prijs in. Na afloop is er tevens de mogelijkheid om de artiesten te ontmoeten en cd's te laten signeren. Parkeren is gratis en parkeerwachters zullen de wegwijzen.

Reserveren kan door het sturen van een e-mail naar mayacello0423@gmail.com of door te bellen naar 0620601235 (Hans) of 0657583720 (Akkie). De organisatie hoopt op een mooie opbrengst.