• De wereldberoemde Oekraïense pianiste Anna Fedorova.
• De wereldberoemde Oekraïense pianiste Anna Fedorova. Foto: Aangeleverd

Toppianiste Anna Fedorova in Asperen

12 apr 2022, 10:19

leerdam/asperen • Lions Club Leerdam wilde graag iets doen voor Oekraïne en stak dus de koppen bij elkaar. Eén van de leden is Jared Sacks. Sacks is een bekende naam is de wereld van de klassieke muziek aangezien hij tot vorig jaar eigenaar was van het succesvolle platenlabel Channel Classic Records. Hij werkte al meerdere malen met de wereldberoemde Oekraïense pianiste Anna Fedorova, die inmiddels al zeven jaar in Nederland woont. Hij neemt contact op en ze bundelen de krachten, En dus staat Fedorova op zaterdag 7 mei in de Grote Kerk in Asperen. 

34 miljoen views

Wie op YouTube de naam van Anna Fedorova invoert ziet al snel hoe beroemd de pianiste is. Eén van haar optredens, het tweede piano concert van Rachmaninov, is ruim 34 miljoen keer bekeken. De Oekraïense staat dan ook in de grootste zalen over de hele wereld. De afgelopen maand is Fedorova druk met benefietconcerten voor haar landgenoten. Ze vertelt: "Ik had na het uitbreken van de oorlog al vrij snel het idee om iets te gaan doen via mijn muziek. De beroemde Russische celliste Maya Fridman heeft hetzelfde idee en via via zijn we met elkaar in contact gekomen om samen wat te organiseren. Symbolisch is het natuurlijk ook mooi dat een Oekraïense en Russische dit samen doen. Haar nationaliteit heeft niks te maken met de persoon die ze is." 

En dat lukt. Samen met diverse andere musici en in wisselende samenstellingen staan ze al voor uitverkochte zalen in onder andere Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Los van elkaar treden ze ook nog met andere gezelschappen op. Fedorova heeft dus een drukke maand achter de rug. "Ik heb in een maand tijd 17 keer opgetreden. Meerdere keren in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Duitsland en Polen. Ook de komende tijd staan er de nodige op de planning. Ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen."

Ouders uit Oekraïne

Wie in Asperen ook met Fedorova zal optreden is haar vader, Boris Fedorov. En dat was nog niet zo vanzelfsprekend, vertelt ze. "Hij en mijn moeder zaten tot een paar dagen voor de eerste bombardementen nog in Oekraïne. Het is gelukt om ze met één van de laatste vluchten uit het land hierheen te krijgen. Ze gaven les aan het conservatorium in Kiev en gaan dat nu ook doen in Amsterdam." Een andere grote naam uit de muziekwereld die acte de présence geeft is violiste Rosanne Philippens, eveneens een wereldtopper. Aan de rest van de 'muzikalen vrienden' wordt op dit moment nog vorm gegeven. 

Lions Club Leerdam is in ieder gevalt trots op de namen die men tot nu toe al kan presenteren. President Jeroen van Dijk en Jared Sacks leggen uit: "Onze club zet zich vooral in voor lokale goede doelen zoals de Voedselbank, de zorg of scholen. Daarom willen we ook de opbrengsten hiervoor graag aan lokale initiatieven besteden. De verwachting is dat er meerdere locaties in de omgeving komen waar vluchtelingen opgevangen worden, zoals nu al in Meerkerk gebeurd. We willen bijvoorbeeld helpen met de aanschaf van leermiddelen, zoals laptops. Maar denk ook aan andere vormen van onderwijs of uitjes om te ontspannen."

Kaarten

Het concert staat dus  gepland op zaterdag 7 mei. De deuren zullen geopend zijn vanaf 19.30 uur. Toegangsbewijzen kosten 20 euro per stuk en zijn te verkrijgen via www.lionsleerdam.nl/benefietconcert. Er zijn in totaal 300 kaarten beschikbaar. Ook donaties zijn uiteraard van harte welkom en deze kunnen ook worden gedaan via de website en op de avond van het concert zelf. Jared Sacks zal CD's van zijn platenlabel verkopen en ook de opbrengsten daarvan zullen volledig ten goede komen aan het goede doel. 

Gertjan den Ouden