• Oranjeconcert Vianen
• Oranjeconcert Vianen Foto: Aangeleverd

Oranje boven op Viaanse Koningsdag in de Grote Kerk

14 apr 2022, 10:00 Algemeen

VIANEN • Op Koningsdag schallen weer de muzikale klanken van ‘De Zilvervloot’ en ‘Waar de blanke top der duinen’ door de Grote Kerk in Vianen. Na twee jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie zijn organisatoren Jos Voerman en Leo Noordzij blij dat het spektakel weer doorgang kan vinden. “We hebben weer een oud en vertrouwd programma samengesteld.”

“Normaal is het al redelijk wat werk om alles te organiseren, maar dit jaar hadden we natuurlijk vrij kort de tijd. Zo lang is het niet geleden dat we nog in een lockdown zaten”, vertelt Leo Noordzij. “Maar het gaat weer lukken. Niet in de laatste plaats door onze sponsoren. Gelukkig leefde ook bij het het idee dat het fijn is dat er eindelijk weer dit soort dingen georganiseerd mogen worden.”

Vieren van de vrijheid
De welbekende Nederlandse liederen zullen vol overgave worden gezongen door mannenkoor De Gouwestem, waar Jos Voerman ook onderdeel van is. “Wel zit er een Oekraïens tintje aan de editie van dit jaar. We zijn hard aan het oefenen op het Oekraïense volkslied om ook die ten gehore te brengen. De thema’s van dit jaar zijn saamhorigheid en het vieren van de vrijheid. Dat laatste is natuurlijk actueler dan ooit. We zullen ook rondgaan om geld op te halen voor de Oekraïners.”

De dirigent van dienst is Martin Mans, die ook zijn ‘Martin Mans Formation’ meeneemt. Dit ensemble bestaat uit 20 prchatige mannenstemmen met een geheel eigen repetoire. Verder zijn ook het Orkest Excelsior, trompetiste Jantine Kalkman, organist Martin Zonneberg en pianist Mark Brandwijk van de partij. Soliste Sterre van Boxtel is de speciale gast. De inmiddels 17-jarige van Boxtel zong op haar achtste al de Mattheus Passion. 

“Verder zorgen we ervoor dat het er tiptop uitziet, ook qua verlichting. We bootsen echt een concertzaal na, waardoor je bijna niet meer door hebt dat je in de kerk zit”, vertellen Noordzij en Voerman enthousiast.

Kaarten
Kaarten voor het Oranjeconcert zijn gratis, maar moeten vanwege de grote belangstelkling wel vooraf worden afgehaald. Dit kan aankomende vrijdag 15 april en zaterdag 16 april bij het Stedelijk Muesum in Vianen aan Voorstraat 97. Belangstellenden mogen twee kaarten per persoon afnemen. Bezoekers van het Oranjeconcert zijn verplicht om iets te dragen wat oranje van kleur is of rood, wit en blauw. “Zodat we een mooi bont gezelschap vormen.”

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden