• De familie Lindeman in hun winkel.
• De familie Lindeman in hun winkel. Foto: Aangeleverd

Nieuwe winkel ‘Het Lingeleven’ voelt zich welkom in Leerdam: ‘We runnen de winkel met het hele gezin’

13 apr 2022, 10:38 Algemeen

LEERDAM • Wie de afgelopen weken door de Fonteinstraat in Leerdam heeft gelopen zal gezien hebben dat er een nieuwe winkel is opgedoken. Op nummer 24A zit sinds 19 maart ‘Het Lingeleven’, een winkel die met haar unieke aanbod iets toevoegt aan het winkellandschap in Leerdam. “We hebben unieke vintage woonaccessoires die vooral uit Azië en Nederland komen.”

Dat laatste zegt eigenaar John Lindeman. Lindeman haast zich te zeggen dat de winkel een echt familiebedrijf is. “Ik doe het samen met mijn vrouw Petra en dochters Elzemiek (30) en Madelinde (26). Zelf ben ik manager geweest in de chemische wereld, maar ik heb er altijd dingen naast gedaan. Zo heb ik ook een bedrijf gehad met vliegvisbenodigdheden. Ik vind het dus leuk om te handelen.”

“Petra en mijn dochters hebben allebei een goed gevoel voor het inrichten van huizen. Zij hebben ook de hele winkel hier ingericht. Mijn schoonzoons hebben geholpen met het timmerwerk en de verlichting. Zo draagt iedereen zijn of haar steentje bij en doen we het met z’n allen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Elzemiek de winkel gaat runnen.”

Vazen uit Nepal
Het eindresultaat mag er zijn. De sfeervolle winkel staat vol met woonaccessoires afkomstig uit verschillende landen over de hele wereld. Zo staan er kasten uit Indonesië en de Himalaya, vazen uit Nepal, tafeltjes uit Spanje en de kar waarop men spullen heeft uitgestald voor het raam, komt uit Parijs. John vertelt: “We kopen alles zelf in. Dit doen we via het internet, maar als het kan gaan we ook zelf langs.”

Petra omschrijft de stijl van de woonwinkel als ‘landelijk’. “Maar dan wel aangevuld met andere accenten. Bij landelijk denkt men bijvoorbeeld niet snel aan fellere kleuren, maar die komen wel weer terug in bijvoorbeeld kleden. We vinden het ook leuk om met mensen mee te denken over hun inrichting als ze daar behoefte aan hebben. We zijn er dus niet enkel om te verkopen.”

Warm welkom
De familie komt zelf uit Culemborg, maar vond Leerdam een geschiktere plek om de winkel te beginnen. John legt uit: “Het is hier toch wat levendiger. Wanneer het straks lekker weer wordt zijn er genoeg mensen die hierheen komen voor een boottochtje of die Leerdam als tussenstop hebben op hun wandel- of fietsroute. We zijn ook heel blij met dit specifieke pand.”

“We hebben grote brede ramen, waardoor ook vanaf buiten goed te zien is wat we hier verkopen. We zijn ook heel warm ontvangen in Leerdam. Door de klanten die tot nu toe in de winkel komen, maar ook door de ondernemers uit de straat. Iedereen vindt het leuk dat er een nieuw soort winkel bij is gekomen en is bereid om te helpen als we iets nodig hebben.”

Social media
Hoe leuk de familie Lindeman Leerdam ook vindt, men kijkt verder dan enkel de Glasstad. “We willen naamsbekendheid opbouwen door de hele regio. Mensen zijn bereid om te reizen voor leuke spullen. Mijn dochters zijn handig met sociale media en gaan dat dus ook helemaal oppakken. We hopen dat veel mensen een kijkje komen nemen in onze winkel.”

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden