• Dodenherdenking enkele jaren geleden in Leerdam.
• Dodenherdenking enkele jaren geleden in Leerdam. Foto: Wim de Bruijne

Basisschool Juliana dit jaar betrokken bij de 4 mei-herdenking in Leerdam

11 apr 2022, 14:44 Algemeen

LEERDAM • In Leerdam is het al jaren een mooie gewoonte dat de jeugd actief betrokken wordt bij de 4 mei-herdenking. Leerlingen vanuit het basisonderwijs helpen op diverse manieren mee en leerlingen van de middelbare school dragen gedichten voor.

Ieder jaar wordt een andere basisschool uit Leerdam benaderd om mee te helpen met de voorbereidingen voor de 4 mei-herdenking. Daarmee adopteren zij voor een jaar het 4 mei-monument. Dit jaar zijn dat de leerlingen van groep 8 van de Christelijke Basisschool Juliana uit Leerdam.

Donderdag 14 april geeft burgemeester Fröhlich een gastles aan deze leerlingen. De les begint om 13.30 uur en wordt gegeven in de aula van de school. Tijdens deze les praat de burgemeester met de leerlingen over herdenken en over wat zij verstaan onder vrijheid. De les eindigt om 14.30 uur.

Schoonmaken 4 mei-monument
In de week daarna, op dinsdag 19 april, ontmoeten de leerlingen wethouder Marcel Verweij. Om 13.00 uur maken zij gezamenlijk het 4 mei-monument, het plantsoen en de straat rondom deze plek aan de Stationsweg schoon.

Herdenking
Tijdens de herdenking op woensdagavond 4 mei helpen de leerlingen bij het aansteken van de Fioolefakkel en leggen zij bloemen namens de scholen uit Leerdam. Vervolgens dragen zij de fakkel over aan leerlingen van groep 7 van de Christelijke Basisschool Wilhelmina in Leerdam.