• In Schotse kilt bij de Kasteeltuin.
• In Schotse kilt bij de Kasteeltuin. Foto: Gertjan den Ouden

De Highland Games zijn weer terug

vianen • Voor de twaalfde keer lopen er op zondag 24 april mannen en vrouwen in Schotse kilt door de Kasteeltuin bij de wijk Amaliastein in Vianen. Dan worden namelijk de Highland Games georganiseerd. Als onderdeel van de feestweek in aanloop naar Koningsdag hoopt de organisatie weer veel deelnemers te mogen verwelkomen om zich te wagen aan verschillende spellen waarbij zowel de de fysieke- als mentale kracht wordt getest.

"Want het is een misvatting dat er enkel spellen worden gedaan die fysiek wat van je vergen", vertelt Michiel de Ruijter, één van de organisatoren. "Natuurlijk worden er spellen gedaan als touwtrekken, met biervaten sjouwen en het zo ver mogelijk gooien met een zwaar voorwerp. Maar er zijn ook spellen waarbij de deelnemers hun hoofd moeten gebruiken en dat onderdeel telt best zwaar mee."

Het evenement is per toeval in Vianen terecht gekomen. Eén van de organisatoren, Ton van Leest, speelt doedelzak in een Schotse pipeband. In die hoedanigheid komt hij jaren geleden terecht in een andere stad waar Highland Games werden georganiseerd en ontmoet dar Wout Zijlstra. Zijlstra is de voormalige sterkste man van Nederland. Het idee om de spelen ook in Vianen te houden wordt geboren en zo geschiedde. Zijlstra is ook tot op de dag van vandaag betrokken bij het evenement. Hij zorgt onder andere voor het commentaar. 

Leuk voor iedereen

Volgens Michiel de Ruijter is het evenement voor iedereen leuk om mee te doen. "Er doen teams mee met alleen maar mannen, maar ook gemengde en vrouwenteams doen mee. Het gaat ook niet om winnen. Het belangrijkste is de gezelligheid onderling en je bent ook gewoon lekker bezig in de buitenlucht." Er is nog plek voor teams. Ieder team moet minimaal uit zes en maximaal uit acht mensen bestaan. De kosten om mee te doen bedragen 80 euro per team. Inschrijven kan via: highlandgamesvianen@gmail.com. Om deel te nemen is een kilt verplicht.  Komen kijken bij het spektakel en genieten van de muziek en de gezelligheid mag uiteraard ook.