Sporthal De Copper wordt CO2 neutraal

hei- en boeicop • Sportzaal De Copper heeft de potentie om in drie stappen CO2 neutraal te worden en bij te dragen aan de landelijke doelstelling om in 2030 70% van het elektriciteitsverbruik duurzaam op te wekken zoals dat in het klimaatakkoord is opgenomen.

Wethouder Maks van Middelkoop legt uit: “In de Nota Vastgoed Gemeente Vijfheerenlanden staat het vastgoed beschreven en hieruit volgt de nota en het routeplan ‘Verduurzaming gebouwen VHL’ daarin wordt deze taakstelling meegenomen. 

In de eerste stap is het dak door AZ-Gevel uit Vianen gerenoveerd waarbij er extra isolatie is aangebracht. Tijdens stap twee is het dak voorzien van een zonne-energiesysteem waarbij voldoende stroom wordt opgewekt voor het huidige gebruik als ook de stroom die nodig is voor stap drie: dat is het gebouw te verwarmen met warmtepompen. Stap twee is nu gerealiseerd door Strago Electro uit Gorinchem. De laatste stap is nog in onderzoek. Het biedt de kans om het gebouw volledig van het gas af te halen.” 

Deze activiteiten dragen volledig bij aan de ambities om het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen en het duurzaam opwekken van elektriciteit. Voor de gemeente is dit dus een mooie stap. Ook Beheerstichting De Copper profiteert ervan. Met het realiseren van een zonne-energiesysteem op het dak van De Copper kan de beheerstichting structureel besparen op de energiekosten.
Met een onderhoudsovereenkomst voor het zonne-energiesysteem worden de zonnepanelen jaarlijks schoongemaakt, de werking gecontroleerd en eventuele storingen opgelost. De onderhoudskosten worden door Beheerstichting De Copper betaald en die kunnen zij dekken uit de lagere uitgaven aan energiekosten