• Henk van 't Pad bij de ingang van Leerdam Sport'55.
• Henk van 't Pad bij de ingang van Leerdam Sport'55. Foto: Mimi van Rossem

Geen Glasstadmars dit jaar; jubileumeditie verschuift naar 2023

Algemeen

LEERDAM • “De Glasstadmars gaat door, alleen niet dit jaar. We kunnen nu wel al bekend maken dat het volgend jaar 13 mei de 75e Glasstadmars wordt gehouden. Want hoewel wij inmiddels met de Stichting Zomerfestival hard aan een doorstart van de Glasstadmars werken gaat het dit jaar helaas niet lukken,” laat Henk van ’t Pad, voorzitter van de Stichting Commissie Glasstadmars, weten.

Nadat de Stichting Glasstadmars in de herfst van vorig jaar liet weten te willen stoppen met het organiseren van dit wandelevenement, en via deze krant iedereen opriep zich te melden als zij mee wilden werken aan een doorstart, kwamen er tien reacties binnen van mensen die wilden helpen de 75e Glasstadmars mogelijk te maken. Een van de reacties kwam van de Stichting Zomerfestival. 

Van ’t Pad vertelt hierover: “Hierop hebben wij uitgebreid gesproken met het team van het Zomerfestival en zij zijn bereid de organisatie over te nemen en mee te werken aan een goede overdracht. Wel vroegen zij of wij deze keer nog de Glasstadmars gezamenlijk wilden organiseren. Iedereen van onze Stichting wilde aan dit verzoek meewerken, ook de vele vrijwilligers.” Waarom het dan toch niet lukt om dit jaar de jubileumtocht te organiseren heeft verschillende redenen.

Lockdown
Van ’t Pad: “Toen in december de gesprekken over de overname werden gevoerd zat Nederland weer in een totale lockdown. We wisten niet of scholen wel mee wilden lopen en of er genoeg muziekkorpsen wilden meewerken, want er zijn in de coronatijd enkele muziekkorpsen omgevallen of ze willen vanwege de leeftijd van de muzikanten geen marsen meer lopen. Dus hebben wij als eerste de scholen aangeschreven met de vraag of zij mee wilden lopen. Enkelen reageerden gelijk zeer enthousiast, maar er waren ook scholen die wij een paar keer moesten nabellen.”

“Uiteindelijk konden we rekenen op een behoorlijk aantal scholen die mee wilden lopen. Daarna hebben wij de muziekkorpsen benaderd of zij wilden meewerken, en hebben wij drie à vier korpsen bereid gevonden mee te werken. Toen hebben wij besloten de Glasstadmars gewoon te gaan organiseren. Natuurlijk hebben wij eerst met Leerdam Sport gesproken of het mogelijk was hun terrein als startlocatie te gebruiken.”

“Dit in verband met de nieuwbouw. Dit gesprek ging zoals altijd in goede harmonie en natuurlijk kunnen wij op Leerdam Sport rekenen. Er zat wel een kleine maar aan, want we kunnen dit jaar vanwege de nieuwbouw van Leerdam Sport niet vanaf de velden naar de hoofduitgang aan de Q. de Palmelaan lopen. De wandelaars zouden dan via de Broekgraaf naar het centrum moeten lopen. En daar kwam het grote probleem voor ons om de hoek kijken. Want via deze weg zou de route van 3,5 kilometer ruim 5 kilometer worden en dat is voor veel ouders en kinderen te ver.”

Andere startlocatie geen optie
“Nu kan je wel een andere route uitzetten, maar iedereen wil toch meedoen aan het defilé dat op het bordes van het Hofje in de Kerkstraat wordt afgenomen. We hebben lang nagedacht hoe we dit konden oplossen. Een andere startlocatie was geen optie, want de Glasstadmars en Leerdam Sport horen bij elkaar.”

“Verder bleek in gesprek met Leerdam Sport voorzitter John Boekelman dat juist in deze periode veel inhaalwedstrijden worden gespeeld. Dus dat zou beteken dat veel kinderen die sporten niet kunnen meelopen. Ook zijn er in onze club een aantal mensen die dit jaar toch vanwege privé zaken toch niet mee kunnen werken aan de overdracht. 

Daarom hebben wij besloten om de 75e Glasstadmars volgend jaar op 13 mei 2023 te organiseren. Nu hebben we genoeg tijd om voor alle problemen zoals genoemd en het passeren van de kruising Tiendweg en Zuid-Hollandweg een oplossing te vinden”, aldus van ’t Pad.

Door Mimi van Rossem