• Alexander Buitendijk op het podium.
• Alexander Buitendijk op het podium. Foto: Aangeleverd

Alexander uit Leerdam is de beste schilder in opleiding van Nederland

Algemeen

UTRECHT/LEERDAM • Afgelopen vrijdagavond was de ontknoping van twee dagen strijden tijdens de finalewedstrijd van Skills Heroes (nationale vakwedstrijden mbo). De 19-jarige ROC Rivor-student Alexander Buitendijk uit Leerdam wist zich te onderscheiden van vijf andere schilderstudenten. Hij werd verkozen tot de beste schilder in opleiding van Nederland!

Het waren twee lange dagen van hard werken en volledige focus in een volle Jaarbeurs in Utrecht, maar het resultaat mag er zijn. “Leergierig zijn, daar gaat het om”, zegt de trotse winnaar. “En je niet gek laten maken door wat er om je heen gebeurt. Gewoon je ding blijven doen.”

Planning
Samen met zijn coach, Teus van Toorn, had Alexander een planning gemaakt waar hij zich aan heeft gehouden. “Ik was verrast met de winst”, reageert Alexander. “Je hoort om je heen wel geroezemoes dat je werk er goed uitziet, maar hoeveel punten je daarvoor krijgt? Dat weet je niet.”

Alexander haalde 58,9 punten van de 100. “Alexander heeft vooral de meettechnieken goed uitgevoerd”, vertelt jurylid Ruben van der Kruis. ”Bijvoorbeeld bij de opdracht Blackbox, die acht meetpunten had. Het is nog niet zo gemakkelijk die goed uit te rekenen en te tekenen.”

Terechte winnaar
“Ook de Shanghai-toren van Alexander stond perfect op de wand, zijn deur stond goed in de hoogglans en met zijn vrije opdracht scoorde hij uitstekend. Kortom: een terechte winnaar en dat zeg ik ook als vaksjaak vanuit esthetisch oogpunt.”

Genoeg punten om naar het WK in Shanghai te mogen scoorde Alexander helaas net niet. Daarvoor zijn minimaal 60 punten nodig. Zijn coaches, de school, zijn werkgever en zijn familie zijn ongelooflijk trots op de prestatie die de jonge vakman heeft neergezet!