• Taalkring Asperen: Naim al Mefalani, José de Jong, Joa Middag, Lidy van Son en Ibtesam al Mefalani.
• Taalkring Asperen: Naim al Mefalani, José de Jong, Joa Middag, Lidy van Son en Ibtesam al Mefalani. Foto: Levien Vermeer

Taalkring in Asperen voor statushouders

asperen • Een statushouder is een asielzoeker met een verblijfsvergunning, die deel uitmaakt van de Nederlandse samenleving. Zoals het gezin Al Mefalani uit Syrië, dat in Asperen woont. Vader, moeder en drieëntwintigjarige dochter Leila komen iedere maandagochtend naar het Dorpshuis, waar de Taalkring gehouden wordt. Net als nog een zestal andere statushouders. 

De vrijwilligers van de Taalkring bieden een laagdrempelig en gezellig samenzijn. Initiatiefneemster Marleen Heus vraagt 'hoe gaat het met jou?' aan Naim al Mefalani. Hij antwoordt in korte zinnetjes, en stelt de vraag aan iemand anders, net zolang tot iedereen aan de beurt is geweest. Dan is het tijd voor koffie. Het koppel Murat en Rukiye Asar uit Turkije heeft een lekkernij meegebracht. Ook Naim’s vrouw, Ibtesam heeft iets gebakken. 

Marleen vertelt: "De Taalkring draait nu zo’n drie maanden en we hebben het heel gezellig met elkaar.” In de week voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen bespraken ze het onderwerp ‘stemmen’. De reacties waren positief: 'de gemeente is belangrijk voor ons, daarom is het goed dat we kunnen stemmen wie er in de gemeenteraad komt' en 'ik wil weten welke partij bij mijn ideeën past en nu weet ik waar ik informatie kan vinden’. Door het onderwerp leerden de deelnemers weer nieuwe woorden, zegt vrijwilligster Jane Ruben. Toen de Taalkringdeelnemers een bezoekje brachten aan het stemlokaal in het Dorpshuis, hebben enkele van hen meteen gestemd. Ook in Taalkring Geldermalsen is het onderwerp verkiezingen besproken. En daar is het allemaal begonnen.

Eind 2015 zorgde de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen voor veel onrust en verzet. Naar aanleiding daarvan vonden een aantal inwoners elkaar in hun verlangen statushouders wél een warm welkom te geven, en kwam de stichting ‘Integreren Doe Je Samen!’ (IDJS) van de grond. De Taalkring in Asperen is actief onder de paraplu van IDJS. Voorzitter Marijke van den Bosch zegt: "De gemeente West Betuwe is erg uitgestrekt dus we waren superblij dat Marleen een Taalkring in Asperen wilde starten.” Marleen vult aan: "Oude en nieuwe dorpsbewoners leren elkaar op die manier kennen, helpen elkaar om de taal te leren en zich thuis te voelen in Nederland." Het Dorpshuis wordt een vertrouwde plek, waar men andere dorpsbewoners tegenkomt, vervolgt ze. "Zo hebben we een groepje dames ontmoet die blokfluiten op maandagmorgen. En de beheerster van het Dorpshuis vroeg of iemand vrijwilligerswerk wil komen doen.” Naast de Taalkring zijn er nog andere activiteiten in Asperen, zoals voorlezen voor een kleuter, samen wandelen, en een één op één taalcoach. 

Nieuwe inburgeringswet

In het nieuwe stelsel wordt de ondersteuning van statushouders geprofessionaliseerd, maar voor integratie heb je vooral ook ‘gewone' mensen om je heen nodig en vrijwilligers die een handje helpen. De gemeente West Betuwe heeft daarvoor al een beroep gedaan op IDJS, zegt voorzitter Marijke. "We gaan als thuisbasis fungeren voor vrijwilligers, ook die van Vluchtelingenwerk. Als burgerinitiatief ben je een belangrijke aanvulling op wat de overheid regelt. Het gaat er om dat je tussen de mensen staat en alert bent op kansen.” 

Marijke heeft ideeën genoeg: "Sluit aan bij lokale activiteiten zoals een evenementenmarkt bijvoorbeeld, waar je de statushouders bij betrekt. Er is zo veel goede wil en warmte, maar in het geval van statushouders of andere ‘vreemdelingen' is er soms een podium nodig om het tot bloei te brengen.” Wil je ook helpen? In iedere kern van West Betuwe zijn maatjes nodig voor statushouders, dus: geef je op!

'De Taalkringdeelnemers leerden nieuwe woorden door het onderwerp stemmen'

q  www.integrerendoejesamen.nl en: info@integrerendoejesamen.nl

Levien Vermeer