Afbeelding
Foto: Mimi van Rossem

Fotoreportage Kerntheater Leerdam

leerdam • Twee jaar lang heeft iedereen die bij het Kerntheater van Leerdam betrokken is er naar uitgekeken en afgelopen weekend was het eindelijk zo ver, drie avonden lang konden de toneelspelers optreden in het theater\stuk ‘Eigenaerdige Streken’ dat op verschillende locaties in het centrum van Leerdam is gespeeld. Dit theater spektakel, onder leiding van regisseur Monique Sentjes, moest vanwege corona tweemaal worden uitgesteld.

Eindelijk kon gezocht worden naar het antwoord op de vraag of Maria van Aerden, oprichtster van het bekende Hofje in Leerdam, meer van het schilderij van haar zoon Maurits hield of van een schilderij van een dame met kind en bloemen, en waarom?

Zoekend naar het antwoord wandelden de bezoekers onder leiding van een gids naar verschillende locaties in het centrum, waar de spelers van het Kerntheater ieder met zijn eigen inbreng een antwoord op deze vraag probeerde te geven. 

Geschiedenisles

Het werd een leuke geschiedenisles over de schilderijen van het Hofje met een knipoog naar deze tijd. Want wie had in de zeventiende eeuw kunnen bedenken dat Maria van Pruisen met een mobieltje haar broer in Duitsland belde of dat in een modewinkel midden tussen de moderne jeans historische schilderijen tot leven zouden komen. 

In de kerk aan de Hoogstraat troffen de bezoekers tot grote verbazing het tot tweemaal toe gestolen schilderij van de ‘Lachende Jongens’ van Frans Hals aan dat op een schildersezel stond te pronken. “He, kijk nou, het schilderij is terug,” merkten bezoekers lachend op. In een reisbureau traden de dansers van het Danstheater De Limit op, deze dansgroep bestaat uit mensen met een beperking. Op ontroerende wijze dansten zij een poezenscène. 

Nationaal Glasmuseum

Op de Zuidwal kwamen de bezoekers de in de jaren zestig en zeventig de roemruchte Bertha de Gabber tegen. Terug in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum waar het wandelend theaterspektakel begon en eindigde kwam er eindelijk een antwoord op de vraag: Maria van Aerden vond het schilderij met vrouw, kind en bloemen het mooist.




Tekst en foto's: Mimi van Rossem