woensdag 16 maart

Mamacafé Leerdam
10:00, Leerdam. Het Mamacafé is een plek voor mama’s, papa’s en andere opvoeders. We komen samen om ervaringen te delen en te ontspannen onder het genot van een kopje thee of koffie. Kinderen zijn hierbij zeker welkom, zo kunnen ze lekker samen spelen. Deze keer met een gastspreker over het onderwerp "babymassage". Locatie: Noorderberg, Bergstraat 90 Leerdam.

Voorlezen met knutselen
15:00, Leerdam. Er worden mooie dierenverhalen voorgelezen in Bibliotheek Leerdam. Na het voorlezen kunnen deelnemers hun favoriete dier knutselen. Deelname is gratis.

donderdag 17 maart

Lezing over tuinen in de kunst
14:00, Neerijnen, het Stroomhuis. Op donderdag 17 maart organiseert het Stroomhuis te Neerijnen in samenwerking met Zinder, cultuurcentrum te Tiel een kunstlezing over Tuinen in de Kunst. In de 19de eeuw ontstaat in de steden de behoefte aan parken en tuinen. Burgers kiezen voor huizen met een tuin en de meer welgestelden trekken in de zomer de stad uit naar hun buitenhuis met tuin. De Impressionisten, schilders van het moderne leven, schilderen deze tuinen en parken. Een aantal van hen hield er zelf een tuin op na en dat wordt vaak een geliefd onderwerp voor hun schilderijen werd. De beroemdste en meest geschilderde tuin is die van Claude Monet in Giverny, maar ook kunstenaars als Max Liebermann, Henri le Sidaner, Emil Nolde, Emile Claus en Jacobus van Looij schilderden hun eigen tuin. In deze lezing op donderdagmiddag 17 maart van 14.00 tot 16.00 uur kijken de bezoekers samen met kunsthistorica Roos Fokkema naar tuinen aangelegd en geschilderd door kunstenaars uit eind 19de en begin 20ste eeuw. Er zijn nog kaarten à 12,50 euro beschikbaar. Aanmelden via de website van het Stroomhuis in Neerijnen: www.stroomhuisneerijnen.nl.

Historie Leerdam-Oost
20:00, Leerdam, bibliotheek. De Historische Vereniging Leerdam organiseert op donderdag 17 maart een thema-avond met foto’s uit hun Beeldbank. De huidige watertoren is niet de eerste en het Emmahuis en Ziekenhuis hebben niet altijd op dezelfde locatie gezeten. Ergens in Leerdam is de Blaasbalg en er heeft een boerderij gestaan bij het Wieltje. De thema-avond vindt plaats in de bibliotheek aan het Dokter Reilinghplein 3 in Leerdam, aanvang 20.00 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Toegang is gratis. Vanwege het aantal beschikbare plaatsen wordt gevraagd om zich voor deze avond aan te melden. Dit kan via e-mail naar ablom@blomleerdam.nl.

vrijdag 18 maart

Corpus Christi
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. In Stadspodium GO in Leerdam wordt op vrijdag 18 maart vanaf 20.30 uur de film Corpus Christi vertoond. Dit aangrijpende, Oscargenomineerde drama met ruwe kantjes is gebaseerd op echte en opmerkelijke gebeurtenissen: burgers die zich in afgelegen dorpjes voordoen als priester. Al dan niet met een échte roeping. In Corpus Christi droomt een twintigjarige jeugddelinquent van een carrière als priester. Maar met zijn strafblad maakt Daniel geen kans. De samenleving heeft hem, als jonge crimineel, sowieso al gediskwalificeerd. Tijdens werkverlof naar een houtzagerij zwenkt de jongeman af naar de lokale kapel, waar hij per ongeluk wordt aangezien voor een jonge priester – die men op dat moment goed kan gebruiken. Als geestelijke betreedt Daniel, aanvankelijk huiverig, de kansel. Tot hij ontdekt dat hij charismatisch is en werkelijk iets kan betekenen voor deze geloofsgemeenschap die worstelt met een trauma. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.go-leerdam.nl.

zaterdag 19 maart

Wandeling
08:00/09:00, Leerdam, Lacosporthal. Wandelsportvereniging Prins Bernhard uit Leerdam organiseert op zaterdag 19 maart de laatste tocht van de winterserie. De afstanden die gelopen kunnen worden zijn: 5, 10, 15, 20, 30 en 40 km. Vanaf 08.00 uur kan er gestart worden op de lange afstanden en vanaf 09.00 uur op de afstanden vanaf 20 km. Er wordt nu gestart vanuit de Molenzaal, Lacosporthal, Tiendweg 9 in Leerdam. Voorinschrijven kan via www.wandel.nl. Voor meer informatie: www.wsv-prinsbernhard.nl.

Bingo
19.30, Leerdam. Bij Wijkvereniging West-End, P. M. van Gentstraat 20.

Jampop gaat weer van start
20:00, Everdingen, ’t Knooppunt. In Dorpshuis ’t Knooppunt wordt op zaterdag 19 maart een voorronde gehouden van Jampop. Ook op 16 april wordt een voorronde gehouden. De finale is gepland op 21 mei. Tevens staat er een optreden van de band The Groove Buzz, met support act, voor 30 april op het programma.Er wordt nog gewerkt aan de line-up van beide voorronden, maar zoals gebruikelijk zullen dat drie bands zijn. Op het podium onder meer: Goodbye Wesley en Vrouw Die Drinkt. Op 19 maart is de zaal in Dorpshuis ‘t Knooppunt te Everdingen open vanaf 20.00 uur en de toegang is gratis.

zondag 20 maart

Laurens van Rooijen
14:30, Leerdam, Stadspodium GO. Laurens van Rooyen, icoon in de Nederlandse muzieksector, verzorgt op zondag 20 maart vanaf 14.30 uur een optreden in Stadspodium GO in Leerdam. Hij behoort tot de legendarische groep pianisten die wereldhits scoorden met eigen composities voor piano en orkest. Hij componeerde filmmuziek en universele songs die wereldwijd de aandacht trokken, zoals Just a Simple Lovesong en Imaginary landscapes. Tot op de dag van vandaag is deze muziek te horen op de Japanse radio, in Zuid-Afrika en in de VS. Laurens is echter niet de musicus die stil blijft staan bij zijn behaalde successen. Zijn muzikale gedrevenheid en ambitie drijven hem telkens naar nieuwe composities, concerten en projecten. Het liefst speelt hij live zodat hij contact heeft met zijn publiek. Toen dat tijdens de Lockdown niet kon gaf hij Thank Youconcerten op vaccinatie- locaties en nam hij met jong pianotalent (9-19 jaar) een Cd op in de Wisseloord Studio’s en produceerde een bijbehorend pianoboekje. Ook speelde hij online samen met de Amerikaanse pianist Jeff Franzel. Met veel plezier maakt hij zijn rentree in de theaters met zijn kerst- en nieuwjaarsconcerten waar hij zijn nieuwe en oude werk zal laten horen. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.go-leerdam.nl.

Choral Evensong
16:00, Vianen, Grote Kerk. Na een periode van stilte nemen de Choral Evensongs in Vianen op zondag 20 maart vanaf 16.00 uur weer een aanvang. Op deze datum is Kamerkoor De Bilt o.l.v. Inge Westra te gast. In de Evensong zullen het vertrouwde Magnificat en Nunc Dimittis klinken, deze keer van de hand van componist John Stainer (1840-1901). Deze componist is vooral bekend geworden om zijn vaak gehoorde werk The Crucifixion. Verder klinkt als anthem het vrolijke Rejoice in the Lord alway van George Rathbone (1874-1951) en ook wordt het bekende en geliefde werk The Lord bless you and keep you van John Rutter (1956) gezongen. Rienk Bakker bespeelt het orgel. Er is verder veel ruimte voor samenzang en verstilling. Uitvoering duurt een klein uur. Entree gratis, collecte bij de uitgang.

woensdag 23 maart

Lezing over genealogie
19:30, Lexmond. De belangstelling voor de eigen familiegeschiedenis groeit. Wie waren mijn voorouders en waar kwamen ze vandaan? De Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop (VHLHB) speelt daar op in met een lezing op woensdag 23 maart over de beginselen van genealogie. Bestuurslid Rob van Putten vertelt wat genealogie is en hoe de de eerste stappen gezet kunnen worden naar familiegeschiedenis. Met deze lezing geeft hij tevens het startschot voor de heroprichting van de werkgroep geneaslogie. De lezing wordt gehouden in het Historium aan de Kortenhoevenseweg 28 in Lexmond en begint rond 20.30 uur. Niet leden betalen 2,50 euro. Voor belangstellenden is voorafgaand de algemene ledenvergadering van de VHLHB, die om 19.30 uur begint.

vrijdag 25 maart

Exile met Stones
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. In Stadsdpodium GO verzorgt Exile op vrijdag 25 maart vanaf 20.30 uur het muzikale programma Stone. Exile richt zich op de rauwe energie van The Rolling Stones van eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Vooral omdat het deze periode in de Rock ‘n roll geschiedenis was die de Stones onvergetelijk maakte! Exile (gevestigd in Rotterdam), werd opgericht in de zomer van 2019 en had een snelle start met optredens in heel Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België. Het is een groep professionele muzikanten die al jaren samenwerken en elkaar hebben leren kennen tijdens het samenwerken met Herman Brood, Gruppo Sportivo, Normaal en anderen. Deze keer besloot deze groep Rock ‘n roll verslaafden weer bij elkaar te komen, simpelweg vanwege hun liefde voor muziek van de Rolling Stones. Entree 15 euro, reserveren via www.go-leerdam.nl.

zaterdag 26 maart

Casey’s BigBand
20:30 uur, Leerdam, Stadspodium GO. In Stadsdpodium GO verzorgt Casey’s Bigband op zaterdag 26 maart een muzikaal optreden. Dit gebeurt met het al jarenlang bestaand orkest in de klassieke big band bezetting van : 5 saxen, 4 trombones, 4 trompetten en rhythem sectie bestaande uit piano, gitaar, bas en drums. De beroepsmusici, semi-professionals en gevorderde amateurs hebben hun sporen in de praktijk verdiend. De bigband staat onder leiding van Marc van den Bosch die het orkest weet te inspireren om tot het uiterste te gaan. Aanvang: 20.30 uur. Kaartverkoop via www.caseysbigband.nl.

zondag 27 maart

Fluitiste Eleonore Pameijer
14:00, Vianen, Helsdingen Sport en Cultuur. Op zondag 27 maart om 14.00 uur zal fluitiste Eleonore Pameijer een matineevoorstelling verzorgen in theater De Blauwe Zaal van Helsdingen Sport en Cultuur. Zij brengt een programma voor alle leeftijden, waarin Johann Sebastian Bach, de Tango's van Astor Piazzolla ontmoet en de hofmuziek van de Franse Zonnekoning oog in oog komt te staan met de brutale klanken van jazzmusicus Misha Mengelberg. Eleonore bespeelt meerdere fluiten. Tipje van de sluier: zelfs een fluit met een slurf. Eleonore Pameijer, studeerde aan het Conservatorium te Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Zij speelde jazz met Nedly Elstak en Soesja Citroen en speelde in de operette en in een salonorkest. Na een jaar studie in het buitenland, maakte ze haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw. Van 1985 tot 2000 was ze eerste fluitiste van het Asko, later van het Schönberg Ensemble. Als soliste treedt ze op over de hele wereld. Zie www.eleonorepameijer.com voor meer informatie. Een kaartje kosten € 12,50 en is te koop bij de receptie van Helsdingen Sport en Cultuur.