Ingezonden brief aan Burgemeester Sjors Fröhlich

Eind januari ontving ik van Gemeente Vijfheerenlanden een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen / WOZ beschikking.

De WOZ van mijn woning was met 50% omhoog bijgesteld, en ik schrok, want naast de aanmerkelijke verhoging van de energieprijzen komt een dergelijke verhoging hard aan.

Bovendien lijkt me een verhoging van 50% in geen verhouding tot de volgens het CBS verwachte stijging in Gemeente Vijfheerenlanden van 8,4%.

Die verhouding is in de kern Meerkerk ver te zoeken, want niet alleen mijn verhoging is hoog, die van mijn buren is 70%, buren verderop ook 70%, nieuwbouw 26,5%, en er is zelfs een melding van 100%.

Ik denk dus dat er ergens iets misgelopen is, misschien heeft een ambtenaar niet goed opgelet, of misschien heeft de computer het wel ‘fout’ gedaan, hoewel dat eigenlijk niet mogelijk zou moeten zijn zonder een handeling van een persoon.

Wat ik mij nu afvraag is: is er voordat de aanslagbiljetten werden verzonden gecontroleerd of er rare uitschieters zijn. Als iemand hiernaar gekeken had, of op het juiste knopje in de computer had gedrukt, was hem of haar zeker opgevallen, dat een waardestijging van een woning van meer dan 10% ver buiten de verwachte norm valt.

Bij het indienen van een bezwaar krijg ik een bevestiging met de vermelding dat ik wel gehouden ben om mijn betalingsverplichting op tijd te voldoen, dus uiterlijk 31 mei moet er betaald zijn.

De uitspraak op mijn bezwaar ontvang ik uiterlijk 31 december. Dat betekent dat Gemeente Vijfheerenlanden maar liefst zes maanden op mijn geld mag ‘zitten’ voordat zij misschien gaat terugbetalen.

Ook die regel valt bij mij in het verkeerde keelgat. Ik zit liever zelf op mijn geld, daar heb ik Gemeente Vijfheerenlanden niet voor nodig.

Ik hoop dat er in het Gemeentehuis nu mensen opstaan die zich achter de oren krabben en zich afvragen: Wat kan er fout gegaan zijn? En dat ze zich daarna hard maken om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Cobi Oosterling

Meerkerk