Oproep tot vereniging woonkernen

Inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden zijn in 2019 ongevraagd geconfronteerd met een fusie. Dit heeft geresulteerd in een gemeente met bijna 60.000 inwoners. Deze schaalvergroting is gepaard gegaan met decentralisatie van overheidstaken en de erfenis van een rekening van bijna 100 miljoen euro. Nu mag de kiezer na drie jaar weer naar de stembus om éénmalig politieke invloed uit te oefenen op de samenstelling van de raad, niet over het college, dat is “achterkamertjes politiek”.

De komst van nog een lokale of landelijke politieke partij gaat aan dit proces niets veranderen. In enkele woonkernen, zoals in Hagestein, is een stichting opgericht om de belangen voor inwoners te behartigen. Stichtingen komen ondemocratisch tot stand en mogen wettelijk geen controlerende ledenraad hebben. Ze leggen aan niemand verantwoording af, waarmee niet gezegd is dat zij geen goede dingen doen.

We moeten van een nood een deugd maken en de verenging “de 16 woonkernen” oprichten. Natuurlijk op basis van de juiste statuten! Bij voldoende deelname kan via het burgerinitiatief structureel invloed worden uitgeoefend op de politieke agenda en politieke besluitvorming. 

Via het lidmaatschap hebben de burgers maximale zeggenschap en controle over de activiteiten van het bestuur. Statutair moet wel de juiste balans worden geregeld tussen de 16 woonkernen zodat de grootste woonkern “Vianen” niet het beleid dicteert. De (economische) leefbaarheid van alle 16 woonkernen gaat ons allen aan! Het is niet aan inwonersaantallen gerelateerd, in tegenstelling tot de gemeenteraadsverkiezingen die dat wel zijn.

Gemeenten in Nederland ontvangen meer geld van de centrale overheid dan in ieder ander Europees land. Ze hebben ook steeds meer taken. Dat vraagt om meer kennis, kunde en bestuurlijke kwaliteiten. Van één ding ben ik 100% zeker, gezamenlijk hebben de inwoners van de 16 woonkernen meer kennis en kunde dan het gehele gemeentebestuur. Laten we die dan ook gebruiken! 

Vindt u dat de vereniging “de 16 woonkernen” er moet komen en wilt u vier jaar lang invloed hebben op de lokale politiek? Meldt dit via e-mail: de16woonkernen@gmail.com onder vermelding van uw naam en woonkern. Democratischer kan niet.

Gerard van Hoeven, Hagestein.