• Wim van der Leij en Christa Hendriksen scannen de QR-code op de bank aan de Esdoornstraat.
• Wim van der Leij en Christa Hendriksen scannen de QR-code op de bank aan de Esdoornstraat. Foto: Mimi van Rossem

'Dit is een écht Leerdams project'

leerdam • Nu alle bankjes die in Leerdam in het openbaar gebied staan, zijn voorzien van dichtregels in verschillende talen en een plaatje met daarop een QR-code waardoor je meer informatie over het gedicht kunt krijgen, heeft initiatiefnemer Wim van der Leij een mooie fietsroute langs alle bankjes uitgezet. In totaal zijn er 17 bankjes in Leerdam voorzien van een tekst en de lengte van de fietsroute is ongeveer 10 kilometer.

Dialect en QR-code

Van der Leij kwam twee jaar geleden op het idee om 'dichtbankjes' te maken, doordat hij soortgelijke bankjes altijd in Schotland en Engeland had gezien. 

Om de route te introduceren heeft Van der Leij vorige week samen met wethouder cultuur Christa Hendriksen de route gefietst. Die laatste vond het heel bijzonder dat op alle bankjes óf een dichtregel in het Leerdamse dialect óf in één van de talen van de vele andere culturen die de stad rijk is, staat.

Zo staat er bijvoorbeeld een bank met een Tsjechische tekst aan de Lingedijk en één met de Turkse tekst aan de Tiendweg. Staande bij het bankje aan de Esdoornlaan waarop een Molukse dichtregel staat, legt Wim van der Leij aan Christa Hendriksen uit hoe de QR-code werkt en dat je door deze code in te scannen je meer over de dichtregel te weten komt.

Leerdams project

De wethouder merkt op dat zij dit een geweldig project vindt. “Ik vind dit een écht Leerdams project, omdat hier veel mensen uit verschillende culturen wonen. Natuurlijk wist ik van dit project, omdat de gemeente ook een financieel steentje heeft bijgedragen om de teksten op de bankjes te kunnen zetten. Maar nu ik langs alle bankjes ben gefietst en overal uitleg kreeg zie ik pas hoe bijzonder dit project is."

Mooie plekken

"Al die mensen die hieraan hebben meegewerkt door een gedicht aan te dragen, de vrijwilligers van het Pelgrim Initiatief die de plankjes demonteerden en weer terugplaatsten en de initiatiefnemer, echt mooi om te zien. Ook vind ik dat de bankjes op mooie plekken staan.” Wat Hendriksen het allermooiste vond was dat toen zij en Van der Leij bij een van de bankjes in wijk Oost stonden er een bewoner met hond langs wandelde en opmerkte: 'Leuk is dit hé?'

De route

Voor wie ook eens langs alle banken met de dichtregels wil fietsen, volgt hier de route die Christa Hendriksen en Wim van der Leij hebben gefietst. Het tweetal begon bij het bakje voor de Grote Kerk waar een Chinese tekst op het bankje staat, daarna fietsten zij naar de Turkse bank in de Emmalaan, door naar de Leerdamse bank op de rotonde van de Emmalaan en langs de bank op Oud Schaik. 

Hierna werd naar de Duitse bank gefietst die op de rotonde Techniekweg/ Schaikseweg staat, waarna het tweetal verder gingen naar de Eksterlaan, waar maar liefst drie banken staan. Voor nummer 41 staat een Irakese bank, voor nummer 24 een Somalische bank en voor nummer 16 een Leerdamse bank. 

Ook op de hoek Parallelweg Recht van ter Leede staat een Leerdamse bank die, evenals de bank bij de stoplichten op de Zuid-Hollandweg, is voorzien van een regel in het Leerdamse dialect. 

Einde bij Lingebrug

Daarna werd verder gefietst naar de Esdoornstraat, waar de Molukse bank staat en toen door naar de Tiendweg waar een Turkse bank en een Marokkaanse bank naast elkaar bij de groenten winkel op de hoek va de Ruijterstraat staan. De route werd vervolgd naar de Lingestraat waar een Turkse bank staat. De tocht eindigde bij de Lingebrug waar een Poolse bank staat. 

Wim van der Leij merkte aan het eind van de fietstocht op: “Als mensen suggesties hebben of een voorstel voor nog meer banken dan kunnen ze mailen naar: Gedichtenopbanken@gmail.com. ”

Mimi van Rossem