Gemeente wil vluchtelingen helpen

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden heeft het aanbod gedaan om 80 vluchtelingen op te vangen in het gemeentehuis in Meerkerk. Men geeft aan zich voor te bereiden op de komst van de vluchtelingen en samen op te trekken met andere steden binnen de provincie Utrecht in het organiseren van mogelijke opvangplekken.

De gemeente volgt de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet en laat weten het verbijsterend en onacceptabel te vinden wat er momenteel in het land gebeurt. Tegelijkertijd wil men de huisvesting van statushouders niet doorkruisen. 

Inwonersinitiatieven

Naast het aanbod van de gemeente om vluchtelingen op te vangen in het gemeentehuis in Meerkerk, zijn er ook volop inwonersinitiatieven aan de gang binnen Vijfheerenlanden. Zo is er een particulier initiatief om 20 personen op te vangen in een kantoorpand aan de Lorentzweg in Vianen. De gemeente geeft aan contact te zoeken met partijen die op deze of een andere manier een rol spelen.

Tijdens het overleg vorige week woensdag van de Veiligheidsregio Utrecht en gemeenten werd de actuele situatie al besproken. De verwachting is dat het Rijk deze week nog een besluit neemt over de crisisaanpak. Hierop is gemeenten gevraagd zelf vast na te denken en voor te breiden op mogelijke opvang. 

Projectteam

Inmiddels is binnen Vijfheerenlanden gestart met een projectteam dat de voorbereidingen heeft opgestart. In beeld is gebracht hoe men de uitvoering samen met de inwoners en maatschappelijke partners wil gaan opzetten. Omwonenden van het gemeentehuis in Meerkerk hebben inmiddels een brief gehad, waarin zij worden geïnformeerd over de opvangplannen.

Deze week is men druk bezig met het opruimen van de eerste en tweede verdieping van het gemeentehuis in Meerkerk en met het ombouwen van werkkamers en kantoren tot slaapkamers. De bedden en matrassen werden afgelopen maandag geleverd. Zodra bekend wordt wanneer de opvang ingezet gaat worden heeft de gemeente zo'n vier werkdagen nodig om de locatie in te richten en af te werken. 

Bij de inrichting van de opvangruimten wordt rekening gehouden met het huidige gebruik van het pand. De dienstverlening aan de balie en de werkplekken in het pand worden zoveel mogelijk in stand gehouden. Dat geldt ook voor de raadszaal en werkplekken voor het bestuur en griffie: deze blijven beschikbaar.
De gemeente Vijfheerenlanden doet een beroep op de inwoners en ondernemers om te helpen bij het gereedmaken van de locatie. Inwoners die hierbij willen helpen of die zelf andere initiatieven hebben waar ze de gemeente van op de hoogte willen stellen kunnen mailen naar vluchtelingen@vijfheerenlanden.nl. Op de website van de gemeente is bovendien een overzicht te zien van alle initiatieven tot nu toe met links naar de websites van de desbetreffende organisaties. 

Trots

Burgemeester Sjors Fröhlich laat via zijn sociale media kanalen weten trots te zijn op de inwoners en op hun initiatieven. Hij ging vrijdag langs bij Stichting MeHoRo in Meerkerk waar men levensmiddelen inzamelde die afgelopen zaterdag op transport zijn gegaan naar Roemenië, waar veel Oekraïense vluchtelingen momenteel naartoe vluchten.