• De uitvoering van de Matthäus Passion  in 2019.
• De uitvoering van de Matthäus Passion in 2019. Foto: Aangeleverd

Matthäus Passion in Grote Kerk Vianen: ‘Je ontdekt elke keer weer iets nieuws’

Algemeen

Vianen • In de Grote Kerk in Vianen wordt op 26 maart de Matthäus Passion ten gehore gebracht. Het werk van Bach, wat nergens ter wereld zo vaak wordt gespeeld als in Nederland, wordt mogelijk gemaakt door Stichting Muziek tussen de Rivieren en wordt gedirigeerd door Sietse van Wijgerden. “Dit stuk heeft zo veel verschillende lagen.”

“Het wordt de vierde keer dat we dit stuk in de Grote Kerk gaan uitvoeren”, vertelt Van Wijgerden. “De eerste keer was met een volle kerk meteen een succes. De afgelopen twee jaar hadden we het ook graag laten horen, maar dat ging niet vanwege corona. In die twee jaar hebben we ook weinig kunnen repeteren, maar dat is geen probleem. Zowel ons orkest als ons koor bestaat uit ervaren musici die dit stuk kunnen dromen.”

Dat is ook meteen de kracht van de versie die in de Grote Kerk wordt opgevoerd door 22 orkestleden, 22 koorleden en 10 ‘Kindsingers’ tussen de acht en twaalf jaar. Van Wijgerden: “Zonder arrogant te willen klinken, we hebben de beschikking over een toporkest, een topkoor en topsolisten.”

Ook voor niet-gelovigen
In de Matthäus Passion wordt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus verteld volgens het Evangelie van Matteüs. Ondanks dat het dus een Bijbels verhaal betreft, is de uitvoering ook voor niet-gelovigen interessant volgens van Wijgerden.

“Dit verhaal heeft zo veel verschillende lagen, zowel muzikaal als symbolisch. Ook als musicus ontdek je eigenlijk elke keer weer iets nieuws in de passion. Bovendien komen er natuurlijk volop menselijke gevoelens en dagelijkse thema’s in het verhaal voor, waar iedereen in zijn of haar leven mee te maken krijgt. Verder kent het verhaal volop tekstuitbeelding: je hoort de sfeer terug in de muziek.” 

Ondanks dat hij het werk al een aantal keer heeft gedirigeerd en het koor en orkest het stuk rond de Pasen ieder jaar meerdere keren ten gehore brengen, blijft het toch iedere keer weer net even anders. “Je kunt het koor bijvoorbeeld bepaalde stukken net wat meer kracht bij zetten door het ze weer anders te laten zingen.”

Grote Kerk uitermate geschikt
De Grote Kerk in Vianen is volgens Van Wijgerden uitermate geschikt voor de Matthäus Passion. “De akoestiek is prachtig. Dit komt vooral mooi tot uiting in de delen waarin de koren tegen elkaar zingen. Het ene koor stelt eigenlijk een vraag en het andere antwoordt. Je krijgt dus eigenlijk een surround effect.”

Kaarten kosten 30,80 euro voor volwassenen en 10,80 voor kinderen tot 18 jaar. Bestellen kan via de website van Stichting Muziek tussen de Rivieren of kunnen fysieke worden gekocht bij Inktstation Vianen aan de Voorstraat 100.