• Dirk de Bruijn en Henri Wijnmaalen op de Voorstraat in Vianen.
• Dirk de Bruijn en Henri Wijnmaalen op de Voorstraat in Vianen. Foto: Gertjan den Ouden

Bevriende nieuwkomers bij de SGP: ‘We moeten kijken naar wat er wél kan’

Algemeen

VIJFHEERENLANDEN • Henri Wijnmaalen en Dirk de Bruijn leren elkaar in 2014 kennen via de SGP. Wijnmaalen is op dat moment al 18 jaar lid van de partij, De Bruijn is dat net een jaar. Ze raken bevriend en spreken vorig jaar met elkaar af dat het nu tijd is om zich écht actief in te gaan zetten voor de partij. Nu staan ze op de derde en vierde plek van de kieslijst en lonkt een plek in de gemeenteraad. 

Henri Wijnmaalen (44) doceert economische vakken op een mbo-school in Gouda, na bijna twintig jaar in het bankwezen te hebben gewerkt. Zijn focusgebied binnen de gemeente laat zich dus raden. “Ik heb veel affiniteit met economische zaken. Ik ga me bezig houden met het ondernemersklimaat. Ik woon in Vianen en hoor van veel ondernemers dat ze tegen een muur oplopen, wanneer ze in contact willen komen met de gemeente.”

Rode loper beleid
“Ik ben dus voor een ‘rode loper beleid’. Dat betekent dat alle ondernemers zich simpelweg bij één persoon kunnen melden binnen de gemeente. Diegene is er verantwoordelijk voor dat casussen op de goede plek binnen de ambtelijke of politieke organisatie komt. Bovendien moeten we vanuit de gemeente gaan kijken naar wat er wél kan in plaats van naar wat er niet kan. Als een inwoner een vraag heeft over of iets kan, mag het antwoord niet enkel ‘nee’ zijn. Help meedenken en leg uit wat er wel kan.”

Een ander belangrijk thema voor Wijnmaalen: armoede. “Ik ben zelf ook actief voor Maatje Vijfheerenlanden. Het is belangrijk dat we tijdig signaleren welke huishoudens te maken hebben met financiële problemen. Veel huishoudens die hiermee te kampen hebben laten brieven en rekeningen liggen, waardoor het steeds moeilijker wordt om het op te lossen. Tijdige signalering is dus belangrijk, zodat er op tijd hulp geboden kan worden.”

Andere kant tafel
De 35-jarige Dirk de Bruijn woont in Everdingen en heeft een eigen metselbedrijf. “Ik ben een aantal jaar bezig geweest met het bouwen van mijn eigen huis”, vertelt hij. “Voor de bouw van mijn huis moest het bestemmingsplan worden gewijzigd. In die hoedanigheid had ik veel te maken met de gemeente. Het lijkt me mooi om nu aan de andere kant van de tafel te zitten.”

Woningbouw
“Door mijn werk heb ik veel met het onderwerp woningbouw. Als ik kijk naar Everdingen, dan zie ik dat daar een grote behoefte is aan woningen voor jongeren en voor senioren. En dat is in meer kernen binnen Vijfheerenlanden het geval.”

“Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld het bouwen van pré-mantelzorgwoningen. Door pré-mantelzorgwoningen te plaatsen kunnen ouderen die nog geen directe mantelzorg nodig hebben, bij familie en of kinderen wonen zonder dat er een directe mantelzorgbehoefte is.”

Nuchter geluid
Volgens de twee nieuwe kandidaten is de SGP een partij die een degelijk en nuchter geluid laat horen. Wijnmaalen: “We staan te boek als conservatief, maar dat wil niet zeggen dat we niet vernieuwend zijn. We vinden alleen dat we ook moeten kijken naar wat er al wel goed gaat. Ons verkiezingsprogramma is mede tot stand gekomen door externe deskundigen erbij te betrekken. We hebben dus weldoordachte plannen.”