• Jerry Mostert en Frits Fraanje voor de Grote Kerk in Leerdam.
• Jerry Mostert en Frits Fraanje voor de Grote Kerk in Leerdam. Foto: Gertjan den Ouden

Frits Fraanje en Jerry Mostert: gepassioneerde onderwijzers op de lijst van de ChristenUnie

Algemeen

VIJFHEERENLANDEN • Frits Fraanje en Jerry Mostert zijn beide al jarenlang trouwe ChristenUnie-stemmers wanneer ze vorig jaar gevraagd worden om lid te worden van de partij. De twee bekende gezichten van middelbare school het Heerenlanden besluiten om lod te worden en zich verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad. “Docenten moeten leerlingen niet enkel een vak leren, maar ze ook voorbereiden op wat hen in het leven te wachten staat.”

Mostert staat voor de klas als docent aardrijkskunde, is voorzitter van de medezeggenschapsraad en is zorgcoördinator op Het Heerenlanden. Over zijn redenen om zich in te zetten voor de ChristenUnie zegt hij: “De partij staat voor: goede zorg voor de ander, een duurzame toekomst en werkt aan een overheid waar de mens centraal staat. Allemaal uitgangspunten waar ik me heel goed in kan vinden en waar Frits en ik door ons werk ons steentje aan kunnen bijdragen.”

Niet enkel een vak leren
Fraanje vult aan: “Docenten moeten leerlingen niet enkel een vak leren, maar ze vooral ook voorbereiden op wat hen in het leven te wachten staat.” Fraanje stond ruim 40 jaar voor de klas als docent Duits, was voor Mostert voorzitter van de medezeggenschapsraad en is vandaag de dag lid van het hoofdbestuur van de Algemene Onderwijsbond.

Hij vervolgt: “Het vak dat een docent geeft is slechts een hulpmiddel. Als docent Duits was het natuurlijk mijn taak om leerlingen die taal te leren, maar ik heb wel altijd geprobeerd het breder te trekken en ze ook iets te leren over normen en waarden en de omgang met elkaar.” 

Met de tijd mee
Het onderwijs gaat met de tijd mee en is de laatste jaren veranderd. Mostert: “Leerlingen uit de brugklas volgen nu in hun eerste jaar een maatschappelijke stage. Dit kan zijn bij de sportvereniging waar ze al lid van zijn, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook helpen met afval binnen de gemeente opruimen. Door kinderen hier vroeg mee in aanraking te laten komen creëer je een stukje bewustwording.”

Fraanje: “En dat is belangrijk. Als je inzoomt op het opruimen van afval, dan hebben we het over het milieu. De groene kijk van de ChristenUnie vind ik erg belangrijk. Wij hebben de aarde gekregen van God en moeten ervoor zorgen dat niet alleen wij, maar ook volgende generaties van een fijne leefomgeving kunnen genieten.”

Kansengelijkheid
Een ander punt waar de ChristenUnie voor staat is kansengelijkheid. Ook hier ligt een belangrijke taak voor het onderwijs. “Het is nou eenmaal zo dat, ondanks dat iedereen recht heeft op gelijke kansen, kinderen opgroeien in verschillende omstandigheden. Op school moeten wij tijdig signaleren wanneer een leerling een achterstand heeft, zodat we aan diegene extra aandacht kunnen schenken. Iedereen heeft talent, daar ben ik van overtuigd. Het is aan het onderwijs om dat talent te zien en het te ontplooien”, aldus Fraanje.

Mentale gezondheid
Mostert: “Mentoren hebben vandaag de dag veel frequenter gesprekken met hun mentorleerlingen. Er wordt dan gesproken over dit soort dingen. Om erachter te komen wat iemand écht leuk vindt, maar ook om te peilen of een leerling wel goed in zijn of haar vel zit. Aandacht voor mentale gezondheid is natuurlijk een actueel thema en heel belangrijk voor de ontwikkeling van een leerling. In mijn rol als zorgcoördinator ben ik hier veel mee bezig.”

Genoeg werk dus nog voor de onderwijzers, die overtuigd zijn dat de jeugd niet is veranderd, maar vooral de maatschappij. En daar is hij weer: “Aan het onderwijs om de jeugd daarvoor klaar te stomen.”