• Politieagent Rob Koster geeft aanwijzingen over hoe de meting moet worden uitgevoerd.
• Politieagent Rob Koster geeft aanwijzingen over hoe de meting moet worden uitgevoerd. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Gemeenten bundelen mogelijk krachten om geluidsoverlast motoren terug te dringen

Algemeen

VIJFHEERENLANDEN • De gemeente wil samen met andere gemeenten een geluidsmeter aanschaffen om geluidsoverlast binnen de Vijfheerenlanden tegen te gaan. De plek waar dit het meest voorkomt is op de Lekdijk, zeker nu het mooier weer wordt en de motorijders er weer op uit gaan. 

Afgelopen vrijdag demonstreerde politieagent Rob Koster van korps Rotterdam-Rijnmond aan wethouders uit onder andere Wijk bij Duurstede, Molenlanden en Nieuwegein, hoe de geluidsmeter gebruikt dient te worden. Dit op uitnodiging van wethouder uit Vijfheerenlanden Huib Zevenhuizen en verkeerskundige Stephan Schrijvers uit diezelfde gemeente. Het doel is om de geluidsmeter samen met de andere gemeenten aan te schaffen, de meter kost namelijk 20.000 euro exclusief onderhoud, en om hem afwisselend te gebruiken.

Klachten
Volgens wethouder Zevenhuizen is het noodzakelijk om op te gaan treden tegen motorrijders die de geluidsnorm overtreden. “Zeker nu het lekker weer begint te worden, wordt het steeds drukker op de Lekdijk met motorrijders. We hebben vorig jaar veel klachten gehad en daar moeten we wat mee. We hebben onze collega’s van andere gemeenten hier uitgenodigd om ook hen te overtuigen van de toegevoegde waarde van de aanschaf van de geluidsmeter.”

Decibel-killer
“Als we regelmatig controles houden met de meter en dat rond gaat zingen, gaan motorrijders vanzelf meer op hun geluid letten. Ook willen we er door middel van bebording op wijzen dat het verplicht is om een zogenoemde decibel-killer op je motor te hebben die het geluid dempt.”

“De meeste motorrijders weten niet dat de boete wanneer je die niet hebt fors is, namelijk zo’n 400 euro. Het is overigens niet de bedoeling op de Lekdijk volledig motorvrij te maken. We moeten er alleen voor zorgen dat men zich aan de regels houdt en niet onnodig veel lawaai maakt.”

Positieve reacties
Op de gemeentewerf in Vianen demonstreerde politieagent Rob Koster hoe de meter werkt, zowel bij motoren als bij auto’s. De reacties op de werf waren positief. Verkeerskundige Stephan Schrijvers: “Het lijkt erop dat iedereen positief is en dat het dus gaat lukken om de geluidsmeter in te kopen. We gaan deze middag evalueren en kijken of we gezamenlijke afspraken kunnen maken.”