• Evelyn Mulder (Noordertuin), coach Sylvia Terpstra, en ‘groene’ moeder Manon Koekoek.in de tuinkamer van Jenaplanschool de Wilgenhoek in Leerdam.
• Evelyn Mulder (Noordertuin), coach Sylvia Terpstra, en ‘groene’ moeder Manon Koekoek.in de tuinkamer van Jenaplanschool de Wilgenhoek in Leerdam. Foto: Levien Vermeer

Inspiratiemiddag voor schoolmoestuintjes in Stadspodium Go

Algemeen

LEERDAM • “Kinderen weten soms niet eens waar hun eten vandaan komt”, weet moeder Manon Koekoek, één van de vrijwilligers die in de schoolmoestuin helpen van Jenaplanschool de Wilgenhoek. “Toen ze ontdekten wat er aan die dikke groene stok groeide, vroegen ze stomverbaasd: zijn dat spruitjes?”

“En dit is precies het doel van het meerjarige overheidsprogramma ‘Jong Leren Eten’ (JLE), zegt coördinator Lisa Verbruggen (32) van IVN-natuureducatie. “We streven ernaar jongeren voedselvaardig te maken, zodat ze kiezen voor gezond en duurzaam. Het promoten van een schoolmoestuin past daar helemaal in. Tijdens de inspiratiemiddag wordt een film vertoond waarin kinderen een jaar lang in de moestuin worden gevolgd.”

Eerder proeven
Student Communicatie aan de Hogeschool Amsterdam, Shehnaaz Madarun (20), is stagiair bij IVN. Ze helpt scholen te enthousiasmeren voor moestuinieren, juist omdat ze er zelf zulke leuke herinneringen aan heeft. Basisschooldocent, cultuur- en moestuincoach Sylvia Terpstra (58) komt uit Friesland, waar haar opa’s een groentetuin hadden en haar oma’s een bloementuin. Zij zegt: “Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zelf meehelpen groente en fruit te verbouwen, eerder geneigd zijn iets te proeven.”

Schoolmoestuin levert veel op
Sylvia geeft natuur- en milieueducatie lessen en begeleidt de aanleg van een schoolmoestuin. “De school kan bij JLE een stimuleringsbijdrage aanvragen, waarmee de moestuincoach een zaai- en teeltplan opstelt, en advies geeft over het onderhoud.” Nog niet alle scholen in gemeente Vijfheerenlanden hebben een moestuin, weet ze. “Tijdens de inspiratiemiddag willen we scholen en de kinderopvang laten zien hoeveel plezier zo’n schoolmoestuin geeft.”

Leren in de praktijk
Lisa merkt op dat leraren geneigd zijn te denken dat een schoolmoestuin vooral heel veel werk is. “Maar de tijd die aan een schoolmoestuin wordt besteed gaat niet van de taal- en rekenuren af, die levert juist meer op. Als je moestuinbakken maakt of vakken uitzet voor verschillende plantjes, ben je in de praktijk aan het rekenen.” Bovendien stimuleert een moestuin de zintuiglijke en motorische ontwikkeling en zelfs taalvaardigheid van het kind, volgens de dames.

“Omdat ze allerlei nieuwe woorden en begrippen leren door het seizoenswerk, de soorten gewas en de gereedschappen”, zegt Sylvia. “”Bovendien leer je bijvoorbeeld ook andere praktische dingen, zoals het uitstellen van behoefte. Want een zaadje moet eerst groeien voordat je het resultaat kunt oogsten.”

De gratis inspiratiemiddag is op 16 maart in Stadspodium GO van 14.30 tot 17.00 uur. Meer informatie via Sylvia Terpstra: schaikseweelde@gmail.com.