• Geertje Jacobs vertelt over de expositie van Arnoud Visser.
• Geertje Jacobs vertelt over de expositie van Arnoud Visser. Foto: Mimi van Rossem

De toekomst van het Nationaal Glasmuseum: ‘We moeten weer de bezoekersaantallen gaan trekken van voor de pandemie’

Algemeen

LEERDAM • Sinds vorig jaar mei is Geertje Jacobs (40) directeur van het Nationaal Glasmuseum Leerdam en dat is een grote uitdaging. Om aan een nieuwe baan te beginnen is altijd spannend, maar wanneer je gaat werken in een museum waar het draait om de bezoekers die vanwege de diverse lockdowns niet mogen komen, is de uitdaging nog groter.

Lange lijst werkzaamheden
Toch heeft Geertje, die in verschillende musea in Nederland heeft gewerkt waaronder het Rijksmuseum, het Textielmuseum in Tilburg en het Brabantsmuseum, alle vertrouwen in de toekomst van het Glasmuseum. De afgelopen maanden heeft zij, samen met het zeer betrokken team van het museum, gebruikt om enkele vernieuwingen door te voeren, fondsen te werven en het museum inpandig grondig aan te pakken.

Samen met de medewerkers, de vele vrijwilligers en hun familie is er hard gewerkt aan de lange lijst van werkzaamheden die nodig gedaan moesten worden om het museum weer tip top in orde te maken. Ook is een nieuwe expositie ‘Verder Kijken’ van Arnoud Visser ingericht én wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan het inrichten van de tentoonstelling ‘Glas als IJsbreker over Schertsglazen’. Deze wordt 1 april geopend. 

Veel potentie
Geertje vertelt: “Er moest ongelooflijk veel gebeuren met een heel klein team. Dit museum heeft veel potentie, maar er zijn nog veel stappen te maken. Er lagen lagen echt veel onderhoudsklussen te wachten die we één voor één hebben opgepakt. Inmiddels kunnen er al een paar groene vinkjes worden gezet.”

“Zo hebben we deze laatste lockdown gebuikt om alle muren en vloeren te verven. We wilden echt even doorpakken nu we de kans hadden en hebben het museum iets later geopend. Sommige klussen zoals het verven van de vloeren kun je niet doen als er bezoekers rondlopen en konden we nu dus mooi doen.”

Voorstbestaan waarborgen
“Daarnaast hebben we twee trajecten uitgezet om het voortbestaan van het museum te waarborgen. Samen met een Erfgoed Expert Team, een architect, een projectontwikkelaar en de gemeente Vijfheerenlanden zijn we momenteel aan het bekijken wat een ideale situatie voor het museum zou zijn. Inmiddels liggen er drie ideeën op tafel en we hebben nu subsidie aangevraagd om deze verder uit te kunnen werken.”

Verhuizen
“Verhuizen naar het centrum is haast niet uit te voeren, want wij zijn eigenaar van dit pand en er rust nog steeds een grote lening op. De meeste musea zitten in een Rijkspand. Toch willen we onderzoeken wat op de lange termijn de beste plek is voor het Glasmuseum. We hopen eind dit jaar hier duidelijkheid over te krijgen. Het liefst zouden we een plekje naast de Glasblazerij willen, want dan kunnen de bezoekers in de Glasblazerij zien hoe glas gemaakt wordt om daarna meteen het eindresultaat en mooie collecties te zien in ons museum.”

Geschiedenis
“Maar dat zijn lange termijn wensen. We moeten nu door en zien dat we weer het bezoekersaantal trekken van voor de coronapandemie. Dit vereist veel inspanningen en vernieuwingen. Daarom zijn we laatste maanden druk bezig geweest om alles te verven en opnieuw in te richten.”

“Ook willen we veel meer inzetten op voorlichting. Want de mensen zien wel veel glaskunst in de vitrines van het Open Depot, maar missen vaak de achtergrondinformatie van de stukken. Wij willen meer informatie over de geschiedenis gaan verzorgen, want de geschiedenis is uniek. De Glasfabriek, het glasblazen en de collecties.” 

Tijdens een rondje door het museum, waarbij Geertje alle vernieuwingen laat zien merkt ze op: “Eigenlijk moeten we nog eens goed over een verhuizing nadenken. Want dit is een prachtige plek met een rijke geschiedenis en een verhaal.”

Door Mimi van Rossem