• Sander Gerrits: 'Ik heb de juiste balans gevonden in wat wel en niet kan.'
• Sander Gerrits: 'Ik heb de juiste balans gevonden in wat wel en niet kan.' Foto: Gertjan den Ouden

Sander Gerrits zet zich in voor GroenLinks ondanks vermoeidheidssyndroom: ‘Ik wil maatschappelijk iets bijdragen’

Algemeen

VIANEN • Het liefst was Sander Gerrits docent Engels geworden en had hij voor de klas gestaan. Op zijn vijftiende kreeg hij echter te maken met extreme vermoeidheidsklachten. Een aandoening waar hij nog steeds hinder van ondervindt, maar Gerrits heeft het inmiddels geaccepteerd en maakt er het beste van. Toen GroenLinks drie jaar geleden actief werd in de gemeente Vijfheerenlanden besloot hij zich aan te melden, zodat hij maatschappelijk zijn steentje bij kan dragen.

“Op mijn vijftiende werd geconstateerd dat ik lijd aan het chronisch vermoeidheidssyndroom/ME. Het is toen zelfs een keer zo erg geweest dat ik een week lang bijna alleen maar geslapen heb. Het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik twee jaar langer over mijn vwo heb gedaan en het is me uiteindelijk niet gelukt om mijn master af te ronden”, blikt de inwoner van Vianen terug. 

Tekort aan energie
Gerrits werkt nu, met een aanvullende Ajong-uitkering,18 uur per week op de Universiteit van Utrecht, waar hij onder andere vertalingswerkzaamheden heeft, trainingen voor het personeel regelt en programmeert. “Ik kom altijd energie tekort. Toch heb ik inmiddels de juiste balans gevonden in wat wel en niet kan. Dat is een afweging die ik bij alles wat ik doe, moet maken.”

Concrete bijdrage
“Nu we richting de verkiezingen gaan en er campagne gevoerd moet worden, kan ik bijvoorbeeld niet ook nog met vrienden afspreken.” Toch vond Gerrits het belangrijk om zich maatschappelijk in te zetten. “Juist misschien wel, omdat het niet gelukt is om leraar te worden. Ik wil niet alleen maar consumeren, maar ook concreet iets bijdragen.”

Gerrits is op dit moment penningmeester van GroenLinks. Het gedachtegoed van de partij past bij volgens Gerrits bij hem, omdat hij staat voor groen, sociaal en eerlijk. Hij vertelt: “Het zal geen verrassing zijn dat GroenLinks streeft naar verduurzamen. Wij strijden ervoor dat de gemeente in 2040 klimaatneutraal is.”

Eerlijke kans
“Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk om op te komen voor de mensen die het moeilijk hebben. Iedereen verdient een eerlijke kans. Het moet niet zo zijn dat kinderen die bijvoorbeeld opgroeien in een arm gezin, bepaalde dingen niet kunnen doen en daardoor beperkt worden in hun ontwikkeling. Dan wordt hun achterstand namelijk alleen maar groter.”

Campagne
GroenLinks grijpt de campagneperiode vooral aan om in gesprek te gaan met de inwoners van Vijfheerenlanden. Men gaat langs de deuren om te horen wat er speelt in de diverse kernen uit de gemeente. Gerrits: “Vaak zijn dit hele concrete zaken die spelen in mensen hun eigen buurt. Als er punten bij zitten waarvan we vinden dat we er iets mee moeten, kunnen we deze inbrengen bij raadsvergaderingen. We willen dit ook blijven doen na de verkiezingen.”

Een drukke periode dus voor de partij en voor Gerrits. “Ik doe wat ik kan voor de partij en ben blij dat ik mijn steentje bij kan dragen.”