De gemeente Vijfheerenlanden overhandigt het rapport ‘Propositie Vijfheerenlanden’ aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de provincie Utrecht.
De gemeente Vijfheerenlanden overhandigt het rapport ‘Propositie Vijfheerenlanden’ aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de provincie Utrecht. Foto: HJMARKS

Aanbieding propositie Vijfheerenlanden

Algemeen

VIANEN • Burgemeester Fröhlich overhandigde onlangs in aanwezigheid van Commissaris van de Koning Hans Oosters, het propositiedocument Vijfheerenlanden aan mevrouw Kroeskamp, directeur Bestuur Financiën en Regio’s van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de heer Strijk, gedeputeerde Financiën, Organisatie, Economie en Europa. 

Afsluiting traject verkenning samenwerkingsmogelijkheden 

Burgemeester Fröhlich geeft aan zeer content te zijn met de manier waarop er gezamenlijk wordt opgetrokken. Denken in mogelijkheden voor de inwoners van Vijfheerenlanden is de onderlinge drijfveer. “We hebben de afgelopen maanden in dit traject met de provincie en met het ministerie naar mogelijkheden en perspectieven gezocht. Die hebben we gevonden. We gaan ervan uit dat dit in 2022 en de jaren daarna tot concrete resultaten zal leiden.” 

De overhandiging van het propositiedocument Vijfheerenlanden vond plaats tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Vianen en vormt de afsluiting van een intensief traject waarbij ministerie, provincie en gemeente nauw samenwerkten. 

Een traject waarbij bouwstenen werden aangedragen voor een inspirerende samenwerkingsagenda op basis van de ambities van de gemeente voor haar inwoners.

Aanleiding propositie

De gemeente Vijfheerenlanden kreeg vorig jaar een grote financiële tegenslag te verwerken na de uitspraak in de zaak Niemans Beton. De gevolgen van de uitspraak waren enorm voor de jonge gemeente vol ambities. Door veerkracht te tonen en met andere overheden samen op te trekken kwam het propositiedocument Vijfheerenlanden tot stand.

Het traject is ingezet om toekomstperspectief aan de gemeente Vijfheerenlanden en haar inwoners te bieden. En met resultaat, er zijn kansen gevonden. Gouden kansen met name in de woningbouw, die alleen gepakt kunnen worden als de gemeente de veerkracht behoudt en in gesprek blijft met het ministerie en de provincie. 

Reactie partners

Directeur bestuur Financiën en Regio’s van het ministerie van BZK, mevrouw Kroeskamp refereert aan het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de Toekomst’. “Mooi om te zien hoe deze jonge fusiegemeente is omgegaan met deze tegenslag. De claim had oude scheidslijnen tussen de voormalige gemeenten weer zichtbaar kunnen maken. 

In plaats daarvan heeft het proces dat gevolgd is juist bijgedragen aan verdere eenwording en focus in doelen en ambities. De propositie, maar vooral het proces dat door gemeente, provincie en Rijk is doorlopen is een mooi voorbeeld van hoe we samen kunnen werken als één overheid aan dezelfde maatschappelijke opgaven. Dat geeft, zoals ook de titel is van het regeerakkoord, vertrouwen in de toekomst. Het traject heeft waardevolle contacten opgeleverd die hopelijk ook in de toekomst nog leiden tot mooie resultaten.”

Volgens gedeputeerde Robert Strijk biedt het rapport toekomstperspectief voor de gemeente Vijfheerenlanden: “Het is fijn dat inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden weer vooruit kunnen kijken. Er liggen mooie toekomstplannen en ambities op tafel op het gebied van wonen, werken en mobiliteit. 

Het rapport schetst een duidelijk beeld van de manier waarop de gemeente, het ministerie van BZK en de provincie samen kunnen werken om deze plannen vorm te geven. Wij kijken ernaar uit om samen aan een mooie toekomst voor Vijfheerenlanden te werken.”