• Meesterglasblazer Marco Lopulalan aan het werk.
• Meesterglasblazer Marco Lopulalan aan het werk. Foto: Ben Damein

Meesterglasblazer Marco Lopulalan begonnen met monument voor gastarbeiders: ‘Ik vind dit zo’n eervolle opdracht’

Algemeen

LEERDAM • Meesterglasblazer Marco Lopulalan is afgelopen woensdag begonnen met de productie van het glazen monument ter ere van de gastarbeiders die in de jaren 60 naar de glasstad kwamen. Eind maart zou het kunstwerk af moeten zijn om in april bij de opening van Stadspark Leerdam te worden onthuld. 

Initiatiefnemer Kemal Koyuncu startte begin dit jaar een inzamelingsactie om het geld voor de financiering van het kunstwerk bij elkaar te krijgen en op dit moment heeft men het streefbedrag nagenoeg bij elkaar. ‘We zijn zijn zeer verheugd over de positieve reacties die we hebben gekregen en de snelheid waarop de sponsoring is toegezegd”, zegt Koyuncu. 

Hartverwarmend

Mede-initiator Ben Boon vult aan:  ”We zijn er op een haar na en er is inmiddels zoveel steun toegezegd, dat wij vol vertrouwen met de realisatie van het kunstwerk kunnen beginnen. Buiten onze crowdfundingsactie om heeft een groot aantal Leerdammers en Leerdamse bedrijven en organisaties toegezegd te doneren.”

Koyuncu: “Het is hartverwarmend. We hebben donaties ontvangen van- onder andere Libbey, Kleppe Beheer en het Nationaal Glasmuseum. Maar bijvoorbeeld ook van diverse politieke partijen en stichtingen, zoals de Kringloopwinkel in Leerdam. Geweldig om te merken dat het overal zo enthousiast wordt ontvangen.”

Eervolle opdracht

Meesterglasblazer Marco Lopulalan is vol energie begonnen aan zijn opdracht. “Mijn handen jeuken, ik vind dit zo’n eervolle opdracht. Voor mij is het een eerbetoon aan alle mensen die vroeger en ook nu hebben geholpen om van Leerdam zo’n fantastische en diverse stad te maken.”

Ben Boon vult aan: “Jazeker, want of die Leerdammers nu van origine uit Groningen, Duitsland, Turkije, Marokko, de Molukken, of waar dan ook komen, zonder hen zou Leerdam niet de stad zijn die het nu is.”