• Kapper Wil van Krieken in zijn kapsalon aan de Fonteinstraat in Leerdam.
• Kapper Wil van Krieken in zijn kapsalon aan de Fonteinstraat in Leerdam. Foto: Mimi van Rossem

Kapper Wil van Krieken stopt na 55 jaar

Algemeen

LEERDAM • Wie kapsalon Guillaume aan de Fonteinstraat 1 in Leerdam binnenloopt, krijgt het gevoel op een filmset over barbiers uit de jaren 50 terecht te zijn gekomen. Guillaume is een bijzondere kapsalon in het hartje van Leerdam. Helaas sluit de zaak vanaf 19 maart haar deuren.

Wil van Krieken is eigenaar, werkgever en werknemer in één en vertelt dat het tijd is om er mee te stoppen. Gezeten onder een reproductie van de Nachtwacht van Rembrand vertelt Van Krieken dat hij gezien zijn leeftijd en de perikelen rondom de corona, heeft besloten na 55 jaar met zijn werk als barbier/kapper te stoppen.

Van jongs af aan
Over zijn lange loopbaan als kapper vertelt Van Krieken: “Ik wist als kind al dat ik kapper wilde worden. Dus toen ik als 13-jarige bij kapsalon Jef Cornelisse, die hier aan de overkant in de Fonteinstraat was gevestigd, mocht beginnen als vloerenveger was ik erg blij.”

“Bij Cornelisse heb ik, tussen het vegen door, in de praktijk het vak geleerd. Cornelisse was een goede leermeester. Ik leerde zelfs zo veel dat ik in 1970 in Arnhem het Kappers Kampioenschap van Nederland won. Ik heb 12,5 jaar met veel plezier bij Cornelisse gewerkt.”

“In 1979 ben ik op het Eiland in wijk Noord voor mezelf begonnen met een dames- en herenkapperszaak. Al snel had ik een grote klantenkring en er werkten destijds acht medewerkers in de salon. Een mooie tijd en we hadden leuke contacten met de klanten. In 1998 begon ik naast de kapsalon een kledingwinkeltje hier in deze zaak aan de Fonteinstraat.”

“Dit heb ik drie jaar naast het kapperswerk gedaan, maar na drie inbraken was ik het zat en stopte ik hiermee. Toen besloot ik in 2001 mijn kapperszaak hier naartoe te verhuizen, barbier te worden en alleen nog heren te knippen.”

Bijzondere salon
Over de bijzondere inrichting vertelt Van Krieken: “Dit is een pand uit 1895 en ik wilde de sfeer van toen in de zaak terugbrengen. Al snel kon ik het kapmeubel dat in de zaak staat en nu zo’n 150 jaar oud is, kopen. Dit was precies wat ik zocht. Dit meubel is eind 1890 gebouwd door meubelbedrijf Levies uit Amsterdam.”

“In de onderkant zitten allemaal laatjes met naamplaatjes. Daarin zaten dan de persoonlijke spullen zoals een scheerkwast of handdoekje van de klanten. De stoelen komen uit de jaren 50 en in de etalage staan ook spullen uit begin 1900, waaronder een origineel reisset voor heren.” 

Verder staat er een jukebox, een oude koelkast, een bijzondere en een oude kassa. Aan de muren hangen oude prenten en een schilderij van Leerdam, wat zijn vader maakte. Allemaal dierbare spullen waar Van Krieken nu naast de vele klanten, ook afscheid van gaat nemen.

Bomvolle agenda
De klanten die hoorden van zijn afscheid hebben nog snel een knipafspraak gemaakt dus staat deze laatste weken zijn agenda overvol. “Ik werkte altijd op afspraak want ik wilde voor iedere klant ruim de tijd nemen. Een afspraak maken is nu niet meer mogelijk. Ik zit de laatste weken helemaal vol.”

“Ik ga nu een tijd in waar niks meer moet en alles mag. Ik ga meer tijd voor de kinderen en kleinkinderen maken, vaker naar vrienden in Frankrijk en tuinieren.”

Natuurlijk heb je als je zolang in het kappersvak heb gezeten ook het nodige meegemaakt. Zo vertelt Van Krieken over de dag waarop de CV stuk ging, een monteur deze kwam maken en bij zijn werkzaamheden door het plafond voor de voeten van de dames die in de kappersstoel zaten viel. Van Krieken: “Gelukkig kwam de monteur er goed vanaf.”

Door Mimi van Rossem