Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Leerdamse hengelaarsvereniging De Snoek organiseert loodvrije jeugdcursus

Sportt

LEERDAM • Net als voor de coronacrisis organiseert de Jeugdcommissie van de Leerdamse Hengelaarsvereniging De Snoek dit voorjaar weer een Jeugdcursus ‘Vissen met de vaste hengel’. De cursus is bedoeld voor de jeugd van 8 tot en met 12 jaar.

Het clubgebouw van De Snoek aan de Prins Bernhardstraat te Leerdam fungeert tijdens de theorieavonden als leslokaal. Een belangrijk onderdeel van de cursus zal bestaan uit aandacht voor het milieu. Hoe bescherm je het leefmilieu van de vissen, hoe ga je verantwoord met (gevangen) vissen om en wat moet je doen als er iets mis is? De cursisten worden erop gewezen dat zij de ogen en oren van de vereniging zijn en dat zij zaken die niet in orde zijn bij de juiste instanties moeten melden. 

Verder komen als vanzelfsprekend allerlei vistechnische zaken aan de orde: het maken van een vistuigje, haakjes aan de lijn knopen, materiaalkeuze, hoe om te gaan met lokvoer en hoe je kunt vissen met de meeste kans op succes. De Snoek gaat met de tijd mee. Nieuw is dat er geheel loodvrij wordt gewerkt. Alles waar vroeger lood voor werd gebruikt zal nu door een alternatief worden vervangen. Lood is namelijk een giftig materiaal en mag niet in het milieu terecht komen.

De cursus beslaat vijf avonden en tijdens de vierde avond wordt een examen afgenomen. Daarna wordt er nog een bijeenkomst aan het water georganiseerd om het geleerde in de praktijk te brengen. Jeugdleden en leden van De Snoek betalen 5 euro voor deelname aan deze cursus. Ook niet-leden kunnen deelnemen. Zij betalen 10 euro, maar krijgen hiervoor meteen het lidmaatschap van De Snoek. Bij het cursusgeld is verder inbegrepen: iedere cursusavond een glaasje drinken, een cursusboek van Sportvisserij Nederland, een zakje haakjes, een doosje knijpgewichtjes, een rolletje tuig, een dobber, een hakensteker en wat andere praktische zaken.

De cursus wordt gehouden op de dinsdagen 8, 15, 22 en 29 maart van 18.30 tot 20.00 uur. De bijeenkomst aan het water zal plaatsvinden op dinsdag 5 april. De locatie voor deze avond moet nog worden bepaald. Ouders/verzorgers van de deelnemende jeugd zijn alle avonden van harte welkom om de achtergronden van het vissen te volgen. Inschrijven voor de cursus kan per mail bij: jeugdcommissiedesnoek@outlook.com. Er kunnen maximaal 20 cursisten deelnemen.