IJspret kostenpost (2)

Met meer dan gewone belangstelling het artikel over de ijspret van Jorrit Lever en de gevolgen daarvan gelezen. Ik weet van de hoed en de rand omdat ik zelf volledig rolstoel gebonden ben en afhankelijk van veel zorg en hulpmiddelen. Dit verhaal raakt mij en ik word daar behoorlijk treurig van. Wat naar mijn vermoeden de betrokkenen niet voldoende in de gaten hebben is dat voor Jorrit de rolstoel en de aandrijving niet zomaar hulpmiddelen zijn. Deze hulpmiddelen, dat zijn zijn 'benen'.

Een man die onverantwoord met vuurwerk klungelt, ik noem maar een voorbeeld, en daarbij zijn benen ernstig verwond, wordt binnen de medische mogelijkheden zo goed mogelijk hersteld. Dat betalen we gewoon met z'n allen, via de zorgverzekering. Prima geregeld. Daar zit een solidariteitsgedachte achter. Met een beetje mazzel krijgt hij ook nog een aai over zijn bol, bloemen en een fruitmand. Een gehandicapte man die met zijn rolstoel plus aandrijving door het ijs zakt en daarbij zijn mechanische 'benen' ernstig beschadigd heeft pech, die moet het herstel zelf betalen.

Kort gezegd: bij de vuurwerkknutselaar die schade oploopt, waarbij nog sprake zou kunnen zijn van verwijtbaar en onverantwoord handelen, vergoeden we als samenleving alle herstel, daar kraait geen haan naar. Bij de man die, zo ontzettend begrijpelijk, met zijn vrienden het ijs op gaat wordt het 'eigen schuld dikke bult' als het mis gaat.

Mag ik het gevoel hebben dat Jorrit en zijn ouders door ons als samenleving flink in de kou gezet zijn?

Beste gemeente Vijfheerenlanden, neem deze zaak nog eens in overweging. Het is geen schande op een eerder genomen besluit terug te komen.

Rien de Ruiter
Blommendaal, Meerkerk


Tips bij de belastingaangifte

regio • Mensen die voor iemand zorgen, krijgen waarschijnlijk met extra uitgaven te maken bij de belastingaangifte. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten voor ziekenbezoek, hulpmiddelen, etc. Tijdens deze bijeenkomst geeft voormalig belastinginspecteur Jaap Post belangstellenden allerlei tips. Specifieke vragen kunnen tot 23 februari gemaild worden naar info@mantelzorgvhl.nl. Organisator: Mantelzorg VHL. Woensdag 2 maart van 19.30 tot 21.30 uur, online. Deelname is gratis. Aanmelden: www.samendoen.expert/mantelzorgbijeenkomst. Meer informatie: 0345-637363.