IJspret kostenpost

Met veel belangstelling heb ik het artikel in het Kontakt Vijfheerenlanden van 2 februari gelezen. Ook heb ik de uitzending van KASSA gezien. Treurig hoe zaken kunnen lopen. Treurig voor Jorrit, en treurig de reactie van wethouder Verweij. Erg zakelijk, maar waarschijnlijk heeft hij gelijk.

Via de WMO heb ik een scootmobiel. Dit kan op twee manieren. Een regeling in natura: de WMO neemt alle kosten voor zijn rekening en beslist alles. De tweede manier is om te kiezen voor een Persoons Gebonden Budget (PGB). Dan regelt de cliënt alles zelf. Maatwerk is hier van toepassing. Door mij is voor het laatste gekozen. Om simpel uit te leggen hoe dat gaat: je dient een offerte in bij WMO, na goedkeuring krijg je een budget om de scootmobiel te betalen en onderhoud en verzekering voor zeven jaar. Nu komt het. Er is bij de ANWB een allrisk verzekering afgesloten voor 51 euro per jaar. Dit is te betalen uit het budget. Voorbeeld in afgeronde cijfers: budget is 6000 euro, de scootmobiel kost 5000 euro. De duizend euro die 'overblijft' is bedoeld voor onderhoud, verzekering en dergelijke voor een periode van zeven jaar. Zijn er meer kosten dan deze duizend euro dan moet dat uit eigen zak betaald worden.

Het is treurig dat de gemeente Vijfheerenlanden dit niet allrisk verzekert. Of kan dat niet bij een regeling in natura? Kan de cliënt dan zelfstandig een verzekering afsluiten? Of wil Medipoint dit niet? Vragen dus voor wethouder Verweij, hij kan duidelijkheid geven.

Floor Brouwer
Schoonrewoerd


Lezingenreeks over Rivierengebied 

neerijnen • Onder de titel ‘Nieuw in het Rivierengebied?' organiseert Stroomhuis Neerijnen voor de nieuwe bewoners een uitgebreide kennismaking met dit gebied in de vorm van thema-avonden. Maar ook voor de mensen die al langer in het gebied wonen zijn deze bijeenkomsten zeer informatief. "Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan”. Dit is het beeld dat de dichter Marsman schetste van het Rivierengebied. De bewoningsgeschiedenis van het Rivierengebied geeft echter ook het beeld van herhaaldelijke overstromingen en een geïsoleerde ligging. De thema's bewoningsgeschiedenis, ontwikkeling van de fruitteelt, waterbeheer door de eeuwen heen en regionale cultuur komen in vier avonden aan de orde. Verschillende sprekers dragen met hun deskundigheid bij aan deze reeks. Data: 8 en 22 maart, 12 en 26 april. Meer informatie en aanmelden: www.stroomhuisneerijnen.nl