Vervoersbeperking door vogelgriep

vuren • In Vuren is op een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn de circa 168.000 kippen op het legbedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Er zijn momenteel twee vervoersbeperkingen. Het gaat om een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf. Beide zones gaan ook over de gemeentegrenzen. Bij de 3 kilometer zone gaat het om gemeenten Gorinchem en Vijfheerenlanden. Bij de 10 kilometer treft het ook de gemeenten Altena en Zaltbommel. In de 1- en 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 14 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod vorige week direct in werking trad.
Er gelden sinds 26 oktober 2021 landelijke maatregelen tegen vogelgriep. Nu het in onze regio actueel is, roept de gemeente West Betuwe op om hier extra alert op te zijn. Er geldt een ophokplicht voor pluimveehouders en een landelijke afschermplicht voor hobbyhouders. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle actuele landelijke maatregelen: www.rijksoverhied.nl/vogelgriep.
Hobbyhouders zijn vanwege de uitbraken van vogelgriep verplicht hun kippen, watervogels en loopvogels af te schermen. Deze dieren kunnen ernstig ziek worden van vogelgriep. Er gelden daarom speciale maatregelen voor deze vogelsoorten. Hobbyhouders moeten voorkomen dat hun dieren in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen.