• Eén van de vernielingen tijdens de jaarwisseling.
• Eén van de vernielingen tijdens de jaarwisseling. Foto: Politie Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden heeft een onrustige jaarwisseling achter de rug. Politie en brandweer moesten op meerdere meldingen af op oudejaarsdag en de daaropvolgende nacht.

Zo kwam er zowel in Leerdam als in Vianen een melding binnen van een papiercontainer die in de brand was gestoken. Op de brand in Vianen kwam zowel de politie als de brandweer af. In de omgeving van de brand werd volop vuurwerk afgestoken. 

De melding in Leerdam betrof een ondergrondse container in de Burgemeester Meesstraat die vlam vatte. De brandweer opende de container en liet hem vol water lopen, waarna het vuur gedoofd was.

Lexmond

In Lexmond moesten de hulpdiensten eveneens tweemaal op komen draven. Nog voor middernacht werd de brandweer opgeroepen voor een autobrand aan de Polderweg. Ter plaatse bleek het niet om een autobrand te gaan, maar om een grote stapel banden die in vuur en vlam stond. Hierbij kwam veel rook vrij. de brandweer bluste de brand, terwijl de politie zocht naar de daders. Die waren echter inmiddels al gevlogen nergens meer te bekennen.
Na twaalven zorgen een groep jongeren in Lexmond opnieuw voor onrust. De groep trok Lexmond in een maakte hier een groot vuur. Meerdere woningen ondervonden hier overlast van. Toen de politie en brandweer ter plaatse kwamen keerden de jongeren zich tegen de politie, waarop de politie charges uitvoerde om de groep op afstand te houden. Hierna kon de brandweer het vuur blussen. Eén van de jongeren is aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Vernielingen

Burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden Sjors Fröhlich plaatste op nieuwjaardag een bericht op Twitter met meerdere foto's van vernielingen binnen de gemeente. Te zien zijn onder andere een kapot bushokje en opgeblazen prullenbakken. 

Fröhlich sprak zijn afschuw uit over de vernielingen: "De collega’s van de buitendienst waren vanmorgen al vroeg op pad om de troep op te ruimen. Weer veel vernielingen. Bizar. Ik weiger te accepteren dat dit 'erbij hoort' tijdens de jaarwisseling. Dit slaat nergens op en moeten we nooit normaal gaan vinden", aldus Fröhlich op zijn Twitter-account. Eerder had hij politie, brandweer en boa's al bedankt voor hun inzet.