• Van Balken: "Slaap is iets wat me fascineert.”
• Van Balken: "Slaap is iets wat me fascineert.” Foto: Ziekenhuis Rivierenland

Ziekenhuis Rivierenland heeft derde slaapexpert

TIEL • Steeds meer mensen hebben last van slaapproblemen. Om deze mensen de best mogelijke zorg te bieden, zijn in het Slaapcentrum van Ziekenhuis Rivierenland somnologen (slaapexperts) werkzaam. Somnologen zijn medisch specialisten met een extra, afgeronde opleiding in de slaapgeneeskunde. Het team is nu uitgebreid met een derde somnoloog: Irene van Balken.

Na Nicole Wijnberg (neuroloog-somnoloog) en Evelien Braam (longarts-somnoloog) mag nu ook Irene van Balken, neuroloog, zich officieel somnoloog noemen. Zij was de afgelopen twee jaar intensief bezig met het onderzoeken en behandelen van mensen met slaapproblemen. Inmiddels heeft ze van tweehonderd patiënten onderzoeksverslagen gemaakt en gaf ze slaapadviezen. Onlangs legde Irene van Balken met goed gevolg het examen tot somnoloog af bij de ESRS, de European Sleep Research Society. "Slaap is iets wat me al heel lang fascineert”, zegt Van Balken. "Als je niet goed slaapt, dan functioneer je niet goed. Vermoeidheid, concentratiestoornissen, minder weerstand, hoofdpijn en geheugenklachten zijn vaak het gevolg. Met daardoor bijvoorbeeld uitval op het werk. Goed slapen is enorm belangrijk voor het menselijk welzijn. Met relatief eenvoudige adviezen kunnen we al veel verbetering tot stand brengen en daardoor mensen echt een stukje beter maken. Belangrijk is allereerst heel goed doorvragen als iemand slaapproblemen heeft. Dan komt vaak de oorzaak vanzelf naar boven.”
In het Slaapcentrum van Ziekenhuis Rivierenland biedt een gespecialiseerd team onderzoek en behandeling aan bij uiteenlopende slaapproblemen. Zorgprofessionals van verschillende disciplines (vakgroepen) werken samen bij de aanpak van slaapproblemen. Dit betekent niet dat elke patiënt altijd met alle behandelaars te maken krijgt. Ieder mens is uniek en daarom is er altijd sprake van maatwerk. Het doel is iedereen met een slaapstoornis zo snel mogelijk een passend advies of behandeling te geven.