Meldpunt voor vuurwerkoverlast in Buren

buren • Vuurwerk veroorzaakt bij dieren veel angst en stress. Zo ontstaan bijvoorbeeld bij het uitlaten van de hond problemen. De hond hoort ergens een knal, wordt angstig en vlucht het liefst 't huis weer in. En ook andere dieren worden bang van het geknal. 

Daarnaast ervaren mensen veel overlast door het (illegaal) afsteken van vuurwerk. Elk jaar lopen honderden mensen letsel op door vuurwerk. De helft van deze slachtoffers zijn argeloze voorbijgangers.
Het harde geknal in de weken richting de jaarwisseling maakt dat mensen zich onveilig voelen op straat, ook in hun eigen buurt. En dieren raken in paniek. Er zijn veel voorbeelden van dieren die gewond raken door het onverantwoord afsteken van (illegaal) vuurwerk.
Daarnaast moeten er jaarlijks miljoenen kilo’s vuurwerkafval worden opgeruimd. Het is afval dat erg giftig is voor dieren, natuur en milieu. Alle schade, overlast en vervuiling kost de samenleving bovendien veel geld.

Verbod

De Partij voor de Dieren is voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Ondanks het verbod, was het vorig jaar in Buren een onrustige jaarwisseling met veel vuurwerk. Daarom wil de Partij voor de Dieren in Buren dit jaar - middels een meldpunt - laten zien hoeveel mensen zich storen aan en hinder ervaren van harde knallen, onveilige situaties en illegaal afgestoken vuurwerk. Door beter in kaart te brengen waar en wanneer de overlast plaatsvindt en door een overzicht te maken van alle incidenten die worden gemeld, hoopt de partij meer inzicht te krijgen in de reikwijdte en aard van vuurwerkoverlast in Buren.

Melden

Inwoners van Buren kunnen overlast en hinder melden via de website www.meldpuntburen.nl