• Op de centrale werd donderdag hard gewerkt om de Dierenhulp-boekjes tijdig te kunnen versturen.
• Op de centrale werd donderdag hard gewerkt om de Dierenhulp-boekjes tijdig te kunnen versturen. Foto: Rob Zantinge

'Dierenhulp' heeft zélf snel hulp nodig

tiel • De Stichting Dierenhulp Dierenambulance Tiel zit te spríngen om nieuwe vrijwilligers. Vorig jaar september was weliswaar een zevental vrijwilligers begonnen, maar die zijn afgehaakt als gevolg van corona. "Ze konden daardoor niet worden ingewerkt", legt Marja van Gessel uit. "En vrijwilligers hebben we áltijd nodig. Het liefst hebben we er weer zeven nieuwe bij."

"We hebben vanaf september vorig jaar tot afgelopen oktober van huis uit gewerkt", aldus Van Gessel. "De ambulance stond bij de vrijwilligers thuis voor de deur. Ook de telefonistes werkten thuis. Omdat een aantal vrijwilligers dat niet gezellig vond, zijn ze gestopt. Anderen werkten wel door, maar vonden het niet gezellig. En gezellig móet het zijn, als je hier als vrijwilliger werkt. Nu zijn we gewoon weer hier aan het werk en, wat er ook gebeurt, we gaan nu niet meer van huis uit werken. De meeste vrijwilligers hebben de booster er ook al in zitten."
Met name voor de bemanning van de dierenambulance was de coronatijd niet makkelijk. "Zeker als je alleen rijdt. Je komt dingen tegen die niet leuk zijn en daar wil je dan met iemand over praten. Vaak belden ze mij wel en dan zei ik: Kom maar effe koffiedrinken. Anderen zag je het afgelopen jaar helemaal niet. Je moest natuurlijk ook oppassen dat je elkaar niet aanstak. Ja, het was echt een róttijd."
Aan de avondklok heeft Van Gessel gek genoeg wel goede herinneringen. "Dat was een heerlijkheid", lacht ze. "Er was bijna niemand op straat, dus werden er ook geen katten doodgereden. 's Avonds was het dus lekker rustig en voor de beesten was het een heerlijkheid. Alleen overdag dan weer niet."
De stichting Dierenhulp Dierenambulance Tiel werkt hoofdzakelijk met oudere vrijwilligers. "Doordeweeks zijn met name gepensioneerden aan het werk én twee mensen die niet veertig uur kunnen werken. In het weekend rijden er ook mensen op de dierenambulance die doordeweeks werken.

West Betuwe

Het gebied langs de snelweg A15 dat de stichting bedient, is enorm. "En juist ook in de gemeente West Betuwe zijn vrijwilligers nodig, want het gros komt uit de omgeving van Tiel", aldus Van Gessel. "In Tricht hebben we drie vrijwilligers, in Geldermalsen ook drie en in Deil twee. Dat is erg weinig, té weinig."
Voor de centrale is het een ander verhaal. Dan is het juist mooi als de mensen uit Tiel komen. "Want die draaien halve dagen", aldus Van Gessel. "Vrijwilligers voor de ambulance moeten echt een héle dag kunnen. Je haalt immers niet alleen een dier op, maar je moet er vervolgens ook mee naar de dierenarts. Al met al ben je dan wel een hele dag kwijt. Soms moet je zelfs van Dodewaard helemaal naar Spijk. En 's nachts rijden we, alleen voor spoedgevallen zoals een aangereden zwaan of kat, ook voor Maasbommel en Driel.
Wie er over denkt vrijwilligerswerk voor de stichting te gaan doen, kan bellen met 0344 627071 of mailen naar bestuur@dierenhulp.com. "En niemand hoeft geleerd te zijn", aldus Marja van Gessel. "Feeling voor de beestjes, met mensen om kunnen gaan en hygiëne zijn het belangrijkst."

Rob Zantinge