Bereid je goed voor op extreem weer

regio • Januari is gemiddeld de koudste maand in Nederland en dan kunnen we te maken krijgen met extreem weer. Hoe kun je je erop voorbereiden als het weer ineens omslaat?

De afgelopen jaren hebben we in Nederland verschillende effecten van klimaatveranderingen mogen ervaren. Denk aan zware stormen, hoosbuien, hitte en langdurige droogte. Deze onverwachte weertypen kunnen ons dagelijks leven ineens ontregelen. Daarom wordt in januari aandacht besteed aan overlast door neerslag, wind, sneeuw en ijs. Wat te doen bij stormschade of wateroverlast? Zorg allereerst voor je eigen veiligheid. Bel 112 bij acuut gevaar, zoals risico op kortsluiting, instortingsgevaar of als je jezelf niet in veiligheid kunt brengen. Meld het bij je gemeente als er geen acuut gevaar is, zoals een verstopte riolering of een omgevallen boom in de berm.

Help: sneeuw en ijs! 

Hoe weet je wanneer het natuurijs dik genoeg is? Elke 5 graden vorst betekent één centimeter ijs, mits het overdag niet te veel dooit. In totaal moet het 35 graden hebben gevroren, dan is het ijs 7 centimeter dik. Houd het weerbericht dus in de gaten. Twijfel je of het ijs dik genoeg is? Neem dan geen risico. Een dik pak sneeuw kan voor veel overlast zorgen. Hoe kun je veilig de weg op als het sneeuwt? 

Ruiten ijsvrij maken

Zorg dat je zichtbaar bent in het verkeer. Maak de ruiten van je auto ijsvrij als je de weg op gaat.
En, zeker niet in de laatste plaats.... Geniet er ook lekker van!