• Pieter Neven en Evbert Obdeijn openden de uitdeeldag.
• Pieter Neven en Evbert Obdeijn openden de uitdeeldag. Foto: gemeente Buren

Bomen voor een biodivers landschap

maurik • In het parkje voor het gemeentehuis in Maurik staat een nieuwe hoogstamfruitboom. Wethouder Neven plantte, samen met Evert Obdeijn van de Stichting Buren 625, de boom in het parkje. Hiermee werd het startschot gegeven voor het feestelijke weekendprogramma ter ere van het jubileum van de stad Buren. Zaterdag mochten inwoners de door hen uitgezochte fruitboom ophalen.

Deze uitdeeldag was coronaproof ingericht. Bij het ‘t Wilgje in Buren konden inwoners op een vast tijdstip hun karakteristieke fruitboom ophalen, om daarna op hun eigen terrein te planten. Wethouder Pieter Neven opende de uitdeeldag samen met Evert Obdeijn. Leden van Hoogstambrigade De Toeren hielpen met uitdelen.
In 2020 vierde Buren dat zij 625 jaar eerder stadsrechten kreeg van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem. Vanwege dit jubileum startte de Stichting Buren 625, samen met de gemeente en Stichting Landschapsbeheer Gelderland, een hoogstamfruitproject. Het doel was om 625, nieuwe hoogstamfruitbomen in boomgaarden, tuinen of op erven van inwoners van de gemeente te planten. Tijdens de Nationale Boomfeestdag kregen alle bassischolen al een hoogstamfruitboom. Hoogstamboomgaarden komen overal in de Betuwe voor. De bomen zijn typerend voor deze streek. Ze zijn belangrijk voor de natuur. Met de aanplant van 625 hoogstamfruitbomen dragen inwoners bij aan een karakteristiek en biodivers Betuws landschap.