• Flesjes, doppen, mondkapjes en zakken kunnen worden aangekruist op de zwerfafval-bingokaart.
• Flesjes, doppen, mondkapjes en zakken kunnen worden aangekruist op de zwerfafval-bingokaart. Foto: gemeente Buren

Idee tegen zwerfafval levert veel geld op

buren • Deze kerstvakantie organiseert de gemeente Buren een kinder-zwerfafvalwedstrijd. De gemeente Buren vindt het belangrijk dat de gemeente een prettige plek blijft om te wonen. Daarom roept de gemeente alle kinderen op om hét ultieme idee tegen zwerfafval te verzinnen. Het kind met het beste idee wint 1000 euro voor een duurzaam/groen schoolplein én 50 euro voor de eigen spaarpot.

Zwerfafval is een hardnekkig probleem, waaraan de inwoners zich storen. 'Het staat slordig, is slecht voor het milieu en het opruimen kost ons veel geld', aldus de gemeente. 'De kinder-zwerfafval-wedstrijd is dé manier om kinderen te laten nadenken over zwerfafval. We geloven namelijk dat zij de wereld van morgen kunnen veranderen. En dat ze met creatieve oplossingen voor het zwerfafvalprobleem in onze gemeente kunnen komen, waar we zelf nog niet eens aan hadden gedacht.'
Alle basisschoolkinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar uit de gemeente Buren mogen meedoen aan de wedstrijd. Het is de bedoeling dat kinderen zelf het ultieme idee tegen zwerfafval bedenken. Zij kunnen hun fantasie de vrije loop laten, want volghens de gemeente is 'niks te gek'.
"Kinderen hebben de toekomst, daarom willen we graag hun ideeën horen over hoe we het zwerfafval in onze gemeente kunnen verminderen", zegt wethouder Pieter Neven. "Misschien worden de beste ideeën wel niet bedacht achter een bureau in het gemeentehuis, maar ontstaan ze tijdens knutselen aan de keukentafel."
Tijdens de extra lange kerstvakantie hoeven kinderen zich niet te vervelen. Op de website van de gemeente staat een speciale zwerfafval-bingokaart, die kinderen kunnen downloaden. Kinderen kunnen een wandeling door de gemeente maken en kijken wat zij onderweg tegenkomen. Plastic flesjes, doppen, mondkapjes en lege zakken chips kunnen worden aangekruist op de zwerfafval-bingokaart. Kinderen kunnen een plastic zak en handschoenen meenemen, zodat ze het afval wat ze onderweg vinden kunnen opruimen. De kaart kan worden gedownload op https://www.buren.nl/zwerfafval.
Het kind met het beste idee wint 1000 euro voor een duurzaam/groen schoolplein én 50 euro voor de eigen spaarpot. Kinderen kunnen hun idee vóór 31 december mailen naar communicatie@buren.nl. De winnaar krijgt de prijs in januari uit handen van Pieter Neven, wethouder Groen. Bij het inzenden van het idee moet de naam van het kind en de school worden vermeld.