• Vrijwilligers planten hoogstamperenbomen.
• Vrijwilligers planten hoogstamperenbomen. Foto: Gerrit Davelaar

Hoogstamperenbomen op landgoed

zoelen • Zestien vrijwilligers plantten onlangs, samen met twee boswachters van Staatsbosbeheer, op Landgoed Soelen negentig nieuwe hoogstamperenbomen. 

De perenbomen staan op de plaats waar onlangs een oude pruimenboomgaard werd gerooid. De nieuwe perenboomgaard omvat vier soorten hoogstamperenbomen: Conference, Doyenne du Comice, Gieser Wildeman en Triomphe de Vienne.
Boswachter Gerard de Kock zegt over de nieuwe boomgaard: "Sinds 1992 zijn wij eigenaar van Landgoed Soelen. De afgelopen jaren zijn we vooral bezig geweest met groot onderhoud en herstel van de cultuurhistorische structuur. Nu richten we ons op het beheer en behoud daarvan. Daarnaast is ook veel ruimte voor de flora en fauna in het gebied. De pruimenbomen die eerst in de boomgaard stonden waren erg slecht en voor een groot deel al uitgevallen. Door deze te vervangen door nieuwe, maken we er een nieuw pareltje van het landgoed van.” Sinds eind september is een vrijwilligerswerkgroep actief op landgoed Soelen. Eerst onder de vlag van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, die in heel Gelderland ruim vierhonderd vrijwilligerswerkgroepen ondersteunt, waaronder 35 hoogstambrigades. Sinds kort opereert de groep onder de vlag van Staatsbosbeheer, eigenaar en beheerder. De groep werkt elke tweede en vierde zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur op het landgoed.