• De bouw van woningen op het Veilingterrein (foto) en aan de Teisterbantlaan is een stap dichterbij.
• De bouw van woningen op het Veilingterrein (foto) en aan de Teisterbantlaan is een stap dichterbij. Foto: Jan Bouwhuis

Taluud wellicht woningbouwlocatie

tiel • De bouw van zo'n 325 woningen op het Veilingterrein en circa 90 woningen in de nieuwe woonbuurt aan de Teisterbantlaan is een stap dichterbij. De gemeente Tiel krijgt hiervoor zo'n 3 miljoen euro vanuit de Woningbouwimpuls (WBI).

Deze subsidie van het Rijk is bedoeld om binnenkort in de Spoorzone bijna 600 nieuwe woningen te bouwen. Naast de locaties Veilingterrein en Teisterbantlaan onderzoekt de gemeente of binnen de Spoorzone een derde woningbouwlocatie kan worden ontwikkeld. Dat zóu Het Taluud en omgeving kunnen zijn.
Ben Brink, wethouder Veilingterrein, is enthousiast over de toekenning. "De WBI is bedoeld om de bouw van betaalbare woningen in gemeenten te versnellen. In september hebben we bij het Rijk een aanvraag voor de WBI gedaan. We zijn ontzettend blij dat de aanvraag nu is gehonoreerd. Het betekent een fantastische impuls voor de woningbouw in Tiel. Naast deze bijdrage van het Rijk heeft de provincie Gelderland voor de herontwikkeling van het Veilingterrein en de nieuwe woonbuurt aan de Teisterbantlaan nog eens 2,5 miljoen euro subsidie toegezegd.”
Het Tielse college neemt waarschijnlijk in de loop van januari een besluit over het schetsontwerp stedenbouwkundig plan voor het Veilingterrein en de Teisterbantlaan. Daarna, in februari, besluit de gemeenteraad over de definitieve investeringen in de ontwikkeling van het gebied.
In Tiel bestaat, net als in de rest van Nederland, enorme behoefte aan nieuwe woningen. "Op het Veilingterrein komen koopwoningen en appartementen in verschillende prijsklassen én sociale huurwoningen", zegt wethouder Marcel Melissen van Wonen over de plannen in de Spoorzone. "Ook kijken we of we in een deel van de oude veilinggebouwen appartementen kunnen maken; naast bijvoorbeeld horeca of andere activiteiten. Het beroepscollege van het Lingecollege krijgt een nieuw gebouw op de hoek Papesteeg-Teisterbantlaan. Daardoor komt er aan de Teisterbantlaan ruimte voor een nieuwe woonbuurt met circa negentig koopwoningen."
De gemeente stelt, samen met BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Thius, het schetsontwerp Stedenbouwkundig plan voor het Veilingterrein en de Teisterbantlaan op. In een dialoogronde hebben omwonenden en andere betrokkenen voor de zomer al wensen en aandachtspunten ingebracht. Het stedenbouwkundig plan wordt gemaakt op basis van de gebiedsvisie Veilingterrein en Teisterbantlaan. Het omvat concrete plannen op het gebied van onder meer woningbouw, verkeer, parkeren en openbare ruimte.
In februari wordt het schetsontwerp voorgelegd aan omwonenden, (toekomstige) gebruikers, inwoners van Tiel en andere betrokkenen. De reacties worden verwerkt in de definitieve stedenbouwkundige plannen. Komend jaar brengt de gemeente nieuwe bestemmingsplannen in procedure, zodat in 2023 de voorbereidende werkzaamheden kunnen beginnen. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw van de woningen eind 2024 beginnen.