Culemborg

dinsdag 7 december

woensdag 8 december

De Derde Helft
14:00, Culemborg. In ‘De Derde Helft’ georganiseerd door ouderen voor ouderen. Er zijn allerlei spelletjes te doen in het clubhuis en beweging op de hockeyvelden. Hockeyclub, Middelcoopstraat 69, Culemborg

donderdag 9 december

Dirk Rentmeester
11:00, Culemborg. De culturele hotspot Roos en Tomey, gevestigd in het oude pand Markt 36 in Culemborg, biedt nu de gelegenheid een kunstenaar ‘in het wild’ te bekijken. Zodra de zaak op donderdag 9 december open is installeert Dirk Rentmeester zich midden in de winkel en gaat aan de slag. De onthulling is om 16.00 uur.  

zaterdag 11 december

NVWC Knotwilgen snoeien
09:00, Culemborg. Zaterdag 11 december gaat de Knotwerkgroep van de Natuur-en Vogelwacht samen met vrijwilligers van Het Geldersch Landschap knotwilgen snoeien in de armenboomgaard naast Werk a/h Spoel aan de Goilberdingerdijk. Vanaf 09.00 uur zijn belangstellenden welkom. Voor meer informatie: website NVWC.nl

KerstKleedjeAan
11:00, Culemborg. De (h)eerlijkste pop-up boetiek opent haar deuren in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 in Culemborg op zaterdag 11 december tussen 11.00 en 17.00 uur. Zij bieden dames - en herenkleding, schoenen en accessoires. De opbrengst gaat naar St. Samen Verder. www.kerstkleedjeaan.nl

Marco Houtschild
12:00, Culemborg. Marco Houtschild is waarschijnlijk de productiefste dichter in Culemborg en verre omstreken. Met regelmaat verschijnt een bundel met zijn poëzie, de laatste tijd met ook fraaie illustraties van Rop Philippi. Zaterdag 11 december is ook de dag dat de expositie van zijn kunstzinnige kompaan Rop Philippi op Markt 36 geopend wordt. Een mooie combinatie dus. Zaterdag 11 december 12.00 uur Culturele Hotspot Roos & Tomey Markt 36, Culemborg, toegang vrij, QR-code, mondkapje bij binnengaan, 1 ½ meter, vol is vol.

Repair Café Culemborg
12:00, Culemborg. Op zaterdagmiddag 11 december staan de vrijwilligers van Repair Café Culemborg weer klaar om te helpen bij allerlei huishoudelijke reparaties. Belangstellenden zijn welkom van 12.00 uur tot 15.00 uur met een reparatie op Beesdseweg 1c, bij de Coöperatie van Makers.

Interview met Giel Smits
13:00, Culemborg. Giel Smits komt uit Veen. Zijn ouders hadden een tuinplantenkwekerij en stonden op de markt om tuinplanten te verkopen. Hij heeft drie broers, die chauffeur zijn. Een achtergrond van aanpakken dus. Giel is dan ook zelfstandig ondernemer. Harm Peter Smilde is de interviewer. Zaterdag 11 december 13.00 uur Culturele Hotspot Roos & Tomey, Markt 36, Culemborg, toegang vrij, qr-code, mondkapje bij binnengaan, 1 ½ meter, vol is vol.

Rob Philippi bij Roos & Tomey
15:00, Culemborg. In 2019 verscheen het grote boek ‘Ongezien’ over het werk van de Culemborgse kunstenaar Rop Philippi. Als kern van zijn werk ziet hijzelf de zoektocht naar de kijk op het vrouwelijk lichaam, in de kunsthistorie een belangrijk thema. Als illustrator is Philippi de laatste jaren actief bij de gedichten van Marco Houtschild. In de galerie van Roos & Tomey, het achterste gedeelte van de oude winkel aan de Markt 36, zal vooral aan dat aspect van zijn werk aandacht krijgen. Opening zaterdag 11 december 15.00 uur Culturele Hotspot Roos & Tomey, Markt 36, Culemborg, qr-code, mondkapje bij binnengaan, 1 ½ meter en vol is vol.

Otto Dethmers
16:00, Culemborg. Otte Dethmers is een veelzijdig man. Hij is verpleegkundige in het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Tegelijkertijd een alleskunner op de piano. De uitverkochte CD ‘Hou van mij’ en de laatste ‘Honger naar meer’ getuigen daarvan. In de intieme setting van het theatertje in de achterste helft van de voormalige boekhandel laat hij oude en nieuwe liedjes horen. Zaterdag 11 december 16.00 uur, Culturele Hotspot Roos & Tomey, Markt 36, Culemborg. Toegang vrij, hoed. QR-code, mondkapje bij binnengaan, 1 ½ meter, vol is vol.

maandag 13 december

TOP Theater Robert Jan Stips
14:00, Culemborg, Theater De Fransche School. Stips speelt maandag 13 december de hits, zingt en vertelt over wat hij in 50 jaar heeft gemaakt en meegemaakt en laat daarnaast ook zeker recenter werk horen. In 2020 is het voor Robert Jan Stips inmiddels 50 jaar geleden dat hij met Supersister op verrassende wijze acte de présence gaf op het Holland Pop Festival en bij het grote publiek in 1970 al een geheel eigen plek veroverde. Belangstellenen kunnen een of meer verzoeknummers indienen via verzoekjes@stips.net. URL: https://bit.ly/dfs-stips

vrijdag 17 december

Dementie
10:00, Culemborg. Op vrijdagochtend 17 december gaat het in het Alzheimer Café Culemborg over mantelzorg en het delen van die zorg. Spreker Marie-Elise van Dinther is mantelzorgmakelaar en weet als geen ander de weg in de zorg. Bijvoorbeeld wat betreft regelgeving rondom de WMO of het aanvragen van een PGB (Persoons Gebonden Budget). Anneke Krakers is te gast als gespreksleider. Het Bolderhuis, Prijsseweg 1 Culemborg. De toegang is gratis en alleen op vertoon van uw QR code. 1,5 meter afstand en dragen van een mondkapje bij verplaatsing. Aanmelden vooraf is gewenst via m.muis@alzheimervrijwilligers.nl of bel naar 06-34470367.

zaterdag 18 december

CLMBRG Christmas Experience
12:00, Culemborg. De kerstmaand is begonnen. Een maand vol gezelligheid, gevoel van warmte en knusse dagen. Op zaterdag 18 december van 12:00 uur tot 17:00 uur is de CLMBRG Christmas Experience. Een sfeervolle middag in de gehele binnenstad van Culemborg. Kidsactiviteiten, instore acties, bezoek van de kerstman, genieten van de horeca.

Tiel

vrijdag 10 december

Amnesty Schrijfactie
10:00, Tiel. Op vrijdag 10 december is er in de hal van Zinder een schrijfactie voor Amnesty International: Write for Rights. De hele dag kun je een brief of een kaart schrijven aan gevangenen in de hele wereld. Er zijn voorbeeldbrieven en thuisschrijfpakketjes aanwezig.Aanmelden niet nodig.

zaterdag 11 december

Voorleesuurtje en workshop
14:00, Tiel. Rick Meijer leest voor uit zijn prentenboek PingWing in de bibliotheek in Zinder en Jade van der Zalm geeft daarna een workshop digitaal tekenen voor kinderen.Voor deze gratis activiteit moet je je wel even aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda.

maandag 13 december

Op naar Kerst!
10:00, Tiel. De leescoach leest voor uit het prentenboek Op naar Kerst tijdens een gezellig Boekstartfeestje in de Bieb in Zinder, Tiel. Voor kleintjes tot 4 jaar + één ouder of begeleider per aanmelding. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

donderdag 16 december

Kerstster maken
14:00, Buren. Voor mantelzorgers in de gemeente Buren is op donderdag 16 december vanaf 14:00 uur gelegenheid om een kerstster geheel naar eigen inzicht te maken. De workshop zal verzorgd worden door Corinna Caminada, vrijwilliger bij Welzijn Rivierstroom, en naast de ster is er voldoende materiaal aanwezig om deze geheel naar eigen inzicht te decoreren. Ook zorgen wij ervoor dat de koffie en thee met wat lekkers erbij voor u klaar staat. Er kunnen max. 15 mantelzorgers meedoen, vol=vol, aanmelden bij Welzijn Rivierstroom, tel 0344 602337, mail info@welzijnrivierstroom.nl Welzijn Rivierstroom, Voorstraat 8 in Lienden. Deelname is gratis.

vrijdag 17 december

Bingo Huis van Lienden
14:00, Lienden, Huis van Lienden. Vanaf 14:00 is er op Blommeland 10 bingo. Kosten zijn €4,00,- voor een bingoplankje inclusief koffie of thee. Kom gezellig langs!

zaterdag 18 december

Vision Board
14:00, Tiel. In deze workshop verbeeld je op een creatieve manier je dromen en wensen voor de toekomst en ga je nadenken over hoe je het nieuwe jaar in wilt gaan. Een vision board is een persoonlijk “schilderij” waarbij je niet schildert, maar door middel van afbeeldingen, mooie teksten etc. die je vindt in tijdschriften, je eigen “dromenbord” maakt. De workshop vindt plaats in de bibliotheek in Zinder, Tiel en kost €5,- Meld je aan op www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

West Betuwe

zaterdag 11 december

Kerstfair
10:00, Herwijnen. Op zaterdag 11 december a.s. organiseert de stichting Sterk voor Dieren een kerstfair in een nostalgisch achterhuis in Herwijnen. In het in kerstsfeer ondergedompelde achterhuis kunnen bezoekers de leukste kerstcadeaus en kerstdecoraties voor interieur en tuin aantreffen. De stichting hoopt met dit initiatief meer opbrengsten binnen te halen voor de broodnodige hulp aan huisdieren in nood. Rij- en Uitweg 4, 4171 CN Herwijnen. Actuele coronamaatregelen worden gehanteerd.

zondag 12 december

Tangomuziek
15:00, Neerijnen. Op zondag 12 december brengt de band Tangata in Stroomhuis Neerijnen Latijns-Amerikaanse muziek. Dit is een optreden in het programma Wereldse Klanken. De vierkoppige band Tangata speelt de Argentijnse tangomuziek met hart en ziel in al haar stijlen én op haar geheel eigen wijze. Kosten: € 15 inclusief een drankje Aanvang: 15.00 uur. Voor coronaregels en reserveren zie www.stroomhuisneerijnen.nl

donderdag 16 december

Kunstlezing
14:00, Neerijnen. Kunstlezing over Artemisia. In Rijksmuseum Twenthe is van 26 september 2021 t/m 23 januari 2022 de tentoonstelling "Artemisia, vrouw en macht”. Kunsthistorica Lisette le Blanc verzorgt tijdens deze kunstlezing een inleiding over deze (portret)schilder. Kaarten kosten € 12,50. Aanmelden via de website van het Stroomhuis in Neerijnen (www.stroomhuisneerijnen.nl)