Burense bomen

buren • De gemeente Buren heeft veel verschillende gemeentelijke bomen. Vaak gaat het om essen. De essentaksterfte zorgt ervoor dat deze boomsoort wordt aangetast en zelfs afsterft. In Buren zijn deze winter 102 essen zo slecht, dat ze vervangen moeten worden. De gemeente gaat komende winter 100 tot 150 nieuwe bomen aanplanten. De essen zijn in de gemeente vooral te vinden in het buitengebied. De bomen passen bij het Burense landschap, maar brengen ook risico's met zich mee. De essentaksterfte tast al jaren veel bomen aan. Bladeren en twijgen van de bomen sterven af met als gevolg dat de hele boom afsterft. Buren heeft een zorgplicht voor haar bomen. Jaarlijks controleert de gemeente ze op de essentaksterfte. Hierdoor is zij er op tijd bij om maatregelen te treffen als een boom ziek blijkt. De maatregelen bestaan uit extra snoeien of het vervangen van ernstig aangetaste bomen. Ook komende winter is de gemeente hier druk mee.

Positieve effecten

Bomen zijn belangrijk vanwege de positieve effecten die ze hebben op de leefomgeving van de mens. Zo zuiveren ze de lucht, brengen ze verkoeling en vangen ze water op. Een ander belangrijk voordeel is de waarde die bomen hebben voor de natuur en biodiversiteit.
Vorig jaar werden er al 252 verschillende nieuwe boomsoorten en 1800 stuks bosplantsoen gepland. Komende winter plant de gemeente opnieuw 100 tot 150 nieuwe bomen. Naast de 102 zieke essen die met deze nieuwe bomen zoveel mogelijk worden vervangen, plant Buren nog meer bomen, om zo meer verschillende bomen te krijgen in het buitengebied. De komende periode brengt de gemeente in kaart welke locaties geschikt zijn.
"Door meer verschillende soorten bomen te planten, doorbreken we de aaneengesloten rijen essen en vergroten we de biodiversiteit in het buitengebied", zegt Pieter Neven, wethouder Groen. "Dit maakt ons bomenbestand toekomstbestendiger en weerbaarder tegen ziektes, zoals de essentaksterfte. Bovendien is het beter voor de biodiversiteit en de natuur."