Dick Buijs, Beatrijs van Dijk en Peter Schipper hebben als Historische Werkgroep Tiel de site 'StrateninTiel.nl' gemaakt met ook de dorpen en wijken erbij, een schat aan historische feiten.
Dick Buijs, Beatrijs van Dijk en Peter Schipper hebben als Historische Werkgroep Tiel de site 'StrateninTiel.nl' gemaakt met ook de dorpen en wijken erbij, een schat aan historische feiten. Foto: Jan Bouwhuis

'Elke straat eigen onderzoekje'

tiel • 'Een jaloersmakend project' noemen collega-historische verenigingen de nieuwe website over straten en straatnamen in Tiel. Sinds kort kan iedereen alle straatnamen opzoeken en alles erover nalezen.

“De straat waarin wij wonen staat heel dicht bij ons. Wat betekent mijn straatnaam? Waar komt die vandaan?” Peter Schipper, lid van de Historische Werkgroep Tiel, kreeg deze vragen regelmatig. Dat bracht hem op het idee om een publicatie te maken over straatnamen in Tiel. Na enig brainstormen ging een werkgroep aan de slag en werd het project in de vorm gegoten van een website. “Want dat geeft je steeds de flexibiliteit om voortdurend gegevens bij te blijven werken”, aldus Schipper.

Regionaal Archief

De werkgroep begon vijf jaar terug al met de voorbereidingen. Peter Schipper (historicus), Beatrijs van Dijk (projectleider inventarisatie Regionaal Archief) en Dick Buijs (webmaster van de Tielse Oudheidkamer) waren daarna drie jaar lang intensief bezig met het beschrijven en inventariseren van alle bestaande en verdwenen straten in de gemeente Tiel. Zij vulden elkaar perfect aan. Peter, met uitgebreide historische kennis over Tiel, Beatrijs onderzocht het Regionaal Archief grondig en wist er allemaal feitjes uit te halen en Dick ging op de fiets alle locaties af. Ook gaf hij de website vorm. Hij zorgde bovendien voor al het schitterende beeldmateriaal. Alles bij elkaar beschreven zij ongeveer 725 straten en ook nog eens 100 namen van straten die tegenwoordig anders heten óf niet meer bestaan.

Cambier van Nooten

Gebruikte bronnen zijn bijvoorbeeld oude plattegronden, in het archief bewaarde kranten en gemeentearchieven. Zo ook een lijst uit 1884 met door de gemeente vastgestelde straatnamen. “In het bezit van het Regionaal archief zijn ook de ‘schriftjes van Cambier van Nooten’. De voormalige burgemeester van Tiel (1892-1972) hield een gedetailleerd archief bij met onder andere een alfabetisch register van raadsbesluiten. Op de website kan gezocht worden op straatnaam en op term in de beschrijvingen. En zelfs op personen. In de beschrijving per straat staat bijna altijd een naamverklaring, er wordt iets beschreven over het vroegere en het huidige karakter van de straat en over bijzondere gebouwen, gebeurtenissen en bewoners. Ook als de straat ooit van naam of van tracé is veranderd, kan men dat hier vinden. Er kan per wijk worden gezocht. Bij iedere straatnaam staat een plattegrond en kan worden doorgeklikt naar de wijkbeschrijving met daarin informatie over de ontwikkeling van de wijk waartoe de straat behoort.

Nachtegaal een vogeltje? Nee hoor, een bulderend kanon uit de zeventiende eeuw.

Nieuwe straatnamen 

Ook de straten in Wadenoijen, Drumpt, Zennewijnen, Kapel-Avezaath en Kerk-Avezaath zijn ook opgenomen op de site; voor zover in de gemeente Tiel gelegen. Beatrijs vertelt dat het een ontzettend leuk project was om te doen. "Iedere straat was weer een apart onderzoekje.” Dick Buijs vond het vooral ook een leerzaam project. "Ik ken heel de gemeente Tiel nu op mijn duimpje en het project leverde ook veel leuke anekdotes op.” 

Brouwerijsteeg

Peter Schipper gaat er, samen met Waardevol Tiel, voor zorgen dat de naam ‘Brouwerijsteeg' terugkomt in het centrum; naast de Grote Sociëteit, vroeger was hier Brouwerij de Duif. "We hebben de gemeente ook voorgesteld om nieuwe straten te gaan noemen naar leden van de Joodse Gemeenschap, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.” De nieuwe website is voor iedere inwoner in Tiel een informatiebron over zijn of haar straat. 

Aanvullingen

De werkgroep roept op om aan te vullen of zelf te corrigeren. "We weten natuurlijk niet álles”, stelt Beatrijs. "De site kan voortdurend aangevuld worden. We proberen alles up-to-date te houden en hebben zelfs een lijntje met de gemeente, die ons nieuwe straten doorgeeft.” www.stratenintiel.nl